Zakaj je moj pes zaprt in druga vprašanja o prebavilih

Založil Mindy Cohan
min branje

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

"Lastniki hišnih ljubljenčkov si pogosto zastavljajo vprašanji, kako je mogoče opredeliti zaprtost in zakaj je njihov pes zaprt. Med bolezni prebavil z nasprotnimi učinki uvrščamo tudi drisko, ki je lahko zapletena, saj zanjo obstaja mnogo temeljnih vzrokov. Obe bolezni prebavil pri psih lahko povzročita utrujenost, napenjanje in hudo neugodje. Prebavne motnje pri psih je sicer mogoče zmanjšati z dajanjem hranilno uravnotežene prehrane in preprečevanjem prehranske nepremišljenosti (kot so pobiranje smeti, uživanje igrač in grizljanje ostankov hrane), vendar pa sta zaprtost in driska pogosti bolezni, za kateri bi moral vsak lastnik hišnega ljubljenčka vedeti, kako ju zdraviti.

Long-haried Chihuahua dog frowns in the bright sun while on a leash.

Kaj je zaprtost?

Večina psov ima običajen dnevni vzorec izločanja blata. To verjetno že dobro poznate po številu vrečk, ki jih vzamete na sprehod, ali po številu zgodnjih odmorov za lulanje, za katere vas prosi mladič. S spremljanjem običajnih navad svojega psa boste lažje opazili, kdaj nekaj ni v redu.

Preden se vprašate, zakaj je pes zaprt, morate vedeti, kako lahko prepoznate znake zaprtosti. Zaprtost pomeni neredno ali težko izločanje blata. Izločeno blato je pogosto trdo in suho ter lahko vsebuje kri. Pes, ki izloči blato enkrat ali dvakrat manj na dan kot običajno, na splošno ni vzrok za posredovanje, če pa pes ne izloči blata več kot en dan in kaže znake napenjanja ali slabega apetita, pokličite veterinarja.

Zakaj je moj pes zaprt?

Na vprašanje, zakaj je vaš pes zaprt, je možnih več odgovorov. S fizičnim pregledom pri veterinarju in testi, na primer z rentgenskimi žarki, lahko lažje odkrijete ali izločite te težave:

 • Zaužitje tujka (oblačila, igrače, kosti, trava, dlaka ali človeški lasje),
 • počasno gibanje črevesja,
 • dehidracija,
 • zamašitev analne odprtine zaradi sprijetih dlak okrog zadnjika,
 • povečana prostata pri psih samcih,
 • kila (kadar poškodba ali napetost potisne majhen del notranjega organa skozi okoliško mišico),
 • tumor ali tvorba v prebavnem traktu,
 • okužene ali poškodovane analne žleze,
 • stranski učinki zdravil in
 • ortopedske in nevrološke bolezni, na primer artritis, zaradi katerih pes težje počepne.

Kako naj zdravim zaprtost pri psu?

Zdravljenje zaprtosti je odvisno od temeljnega vzroka. V primerih, ko je pes zaprt zgolj zaradi sprijetih dlak okrog zadnjika, lahko s škarjami za striženje poskrbite za takojšnje olajšanje. Pri psih, ki težko izločajo blato, ki vsebuje dlake, travo ali delčke kosti, bo morda moral veterinar z orokavičeno roko nežno odstraniti neizločeno blato. Psi, ki težko izločajo blato zaradi povečane prostate, tvorb v prebavnem traktu ali kile, potrebujejo kirurški poseg.

Psu z ortopedskimi in nevrološkimi boleznimi lahko pri rednem izločanju blata pomagate tako, da ga pri izločanju blata podprete s pasjo oprsnico. Psi z boleznimi, kot sta sladkorna bolezen in bolezen ledvic, ki lahko povečata tveganje dehidracije in zaprtosti, bodo morda potrebovali dodano vodo v svoji hrani oziroma subkutano (podkožno) ali intravensko (injicirano v veno) dajanje tekočin. Če pri rentgenskem pregledu odkrijete večjo količino blata v debelem črevesu psa, bo veterinar morda izvedel klistiranje za znatno in takojšnje olajšanje.

Če želite preprečiti neprijetno in mučno zdravljenje zaprtosti pri psu, se z veterinarjem pogovorite o načinih zdravljenja in preprečitve zaprtosti. Veterinar vam bo morda priporočil, da pri mladiču poskusite s konzervirano bučo, sredstvi za mehčanje blata, terapevtsko hrano z veliko vsebnostjo vlaknin, kot je nekatera hrana Hill's® Prescription Diet®, ali terapevtsko hrano z majhno vsebnostjo ostankov. Večja vsebnost vlaknin v nekateri terapevtski hrani za pse omogoča boljšo absorpcijo vode, ki mehča blato in spodbuja motiliteto prebavil (zmožnost telesa, da premika hrano po prebavilih). Čeprav lahko z nekaterimi človeškimi zdravili poskrbite za olajšanje pri zaprtih hišnih ljubljenčkih, se vedno posvetujte z veterinarjem, preden svojemu psu daste kakršno koli zdravilo brez recepta, saj so taka zdravila lahko nevarna ali usodna za pse, če jih ne dajete pravilno. .

Shiba Inu snoozing on orange and gray tile floor

Kaj je driska?

V nasprotju z zaprtostjo, pri kateri se sprašujete, kdaj bo pes znova izločil blato, se pri driski lastnik hišnega ljubljenčka morda sprašujem ali bo sploh še kdaj prenehal izločati blato. Driska, pogosto izločanje mehkega blata, je ena najpogostejših bolezni prebavil pri psih. Drisko lahko podobno kot zaprtost povzročijo številni različni vzroki:

 • uživanje bogate ali neprebavljive hrane (ostanki hrane, palčke, igrače in smeti),
 • nenadna sprememba hrane ali priboljškov,
 • alergije ali preobčutljivost na hrano,
 • stres (navajanje na pesjak, potovanje ali separacijska anksioznost)
 • zajedavci,
 • virusno ali bakterijsko vnetje,
 • vnetna bolezen debelega črevesja,
 • rak,
 • zdravila (pogost vzrok so lahko antibiotiki),
 • bolezni, ki niso povezane s prebavili, kot je bolezen ledvic ali jeter ali pankreatitis.

Kako naj zdravim drisko pri psu?

Bolezni prebavil so stalno na seznamu desetih najpogostejših zdravstvenih težav, ki zahtevajo obisk pri veterinarju. Čeprav so številni vzroki za drisko resni in potrebujejo zdravniško oskrbo, lahko manj resne primere driske odpravite tudi doma. Na splošno lahko domačo oskrbo nadaljujete, če primer driske pri vašem psu izpolnjuje te pogoje:

 • Driska traja manj kot dva dni.
 • Pes ni izjemno mlad, star ali že zdravstveno ogrožen.
 • Driska ne vsebuje krvi.
 • Barva blata ni črna.
 • Pes normalno je in pije.
 • Pes je bruhal samo enkrat.
 • Pes se ne vede lenobno.

Če ste zaskrbljeni zaradi katere koli od teh težav, se obvezno posvetujte z veterinarjem.

Welsh corgi pembroke puppy on the beach

Nasveti za domačo oskrbo kot pomoč pri zdravljenju bolezni prebavil pri psu

Pri zdravljenju driske doma vam priporočam počasen in previden pristop. Počakajte od dvanajst do štiriindvajset ur, preden mu daste kar koli jesti, saj s tem omogočite, da se vneto črevo umiri in pozdravi, ter zmanjšate izgubo vode iz telesa. Najbolj pomembno je, da psu zagotovite svežo vodo in ga spodbujate k pitju, da preprečite dehidracijo.

Za ponovno običajno izločanje blata lahko poskrbite tudi z dajanjem blage hrane, kot sta kuhan piščanec brez kože in bel riž. Priporočam, da se izogibate mastni hrani, med okrevanjem pa mu nikakor ne dajajte priboljškov ali ostankov hrane. Čeprav se vam zdi, da ima pes blago obliko driske, je obisk veterinarja vedno varna izbira. Veterinar vam lahko predpiše zdravila za hitro odpravo driske in vam priporoči drugačno terapevtsko hrano, ki bi jo predpisal za zaprtost. Ta hrana za pse bi bila lahko prebavljiva hrana, ki nadomesti ključne izgubljene hranilne snovi.

Bolezni prebavil pri psih zahtevajo pozorno oskrbo ne glede na to, ali gre za zaprtost oziroma drisko. Čeprav takojšnje ukrepanje ni potrebno pri nobeni od njiju, pa ne odlašajte z veterinarsko oskrbo, če simptomi trajajo dalj časa in se stanje psa poslabša. S poznavanjem običajne pogostosti izločanja blata in čvrstosti blata pri psu boste lažje prepoznali težavo in poskrbeli za optimalno nego svojega najboljšega prijatelja.

Contributor Bio

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan je veterinarka v Filadelfiji, ki je diplomirala na veterinarski šoli univerze v Pennsylvaniji. Ima reševalnega psa po imenu Jem. Mindy uživa v poslušanju poddaj o ameriški državljanski vojni in Abrahamu Lincolnu na sprehodih z Jemom.

povezani članki

Podobni izdelki

 • Hill's Science Plan SMALL & MINI ADULT HRANA ZA PSE z JAGNJETINO in RIŽEM

  Science Plan™ Canine Adult Small & Miniature is formulated to support oral health, healthy skin and healthy digestion in small breed dogs. With high levels of clinically proven antioxidants and natural ingredients, with added vitamins and minerals.
 • Supports immunity, healthy digestion and lean muscles in adult dogs
 • Supports immunity, healthy joints and lean muscles in adult dogs
 • Made with no grains for your dog's unique needs