Bolezni prebavil in prebavne motnje pri psih: vrste in vzroki

Založil Mindy Cohan
min branje

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Kaj so bolezni prebavil in prebavne motnje?

Motnje in bolezni prebavil vplivajo na želodec ter črevesje pri psu, kar povzroča bolečine in druge težave. Med bolezni prebavil uvrščamo vsako bolezen, ki poslabša prebavo in absorpcijo hrane oziroma spremeni premikanje hrane po prebavnem traktu. Zdrava prebava je bistvena za zmožnost psa, da lahko hranilne snovi iz hrane porabi za rast in krepitev tkiv ter pridobi energijo. Bolezni prebavil lahko povzročijo dehidracijo, motnje ravnovesja kisline in elektrolitov ter podhranjenost, zato je pomembno, da prepoznate znake in se posvetujete z veterinarjem.

Rate that food moves through the body

Vrste in vzroki za bolezni prebavil in prebavne motnje pri psih

Obstajajo mnoge različne vrste prebavnih motenj, zato bo veterinar za določitev točnega vzroka težave pri vašem psu morda moral izvesti teste. Med vzroke med drugim spadajo tudi uživanje nečesa, kar ni hrana za pse, alergije na hrano, preobčutljivost na hrano, okužbe ali pomanjkanje prebavnih encimov. Nekatere pasme, kot so nemške doge, nemški ovčarji, zlati prinašalci in škotski ovčarji, so bolj nagnjene k določenih prebavnim motnjam. Med pogosta diagnosticirana bolezenska stanja spadajo:

Akutni gastroenteritis: vnetje ali okužba prebavnega trakta, zlasti želodca in črevesja. Akutni gastroenteritis je običajno kratkotrajen, ki ga povzroči uživanje pokvarjene, skisane ali zelo mastne hrane za ljudi, pogoltnjenje tujkov, uživanje strupenih rastlin, notranji zajedavci, stres, alergije na hrano ali snovi, ki niso namenjene za hrano za pse.

Kolitis: kolitis je po definiciji akutno ali kronično vnetje membrane, ki je obloga debelega črevesa. Najpogostejši vzroki zanj so bičeglavci (parazit), tumorji ali polipi, sprememba hrane, alergije (vključno z alergijami na hrano), pogoltnjeni tujki in nekatere druge bolezni. Kolitis je pogostejši pri psih, mlajših od 5 let, in je vzrok za vnetje debelega črevesa, ki povzroča pogosto in boleče iztrebljanje. Driska lahko vsebuje sluz in kri.

Zaprtost: vzrokov za zaprtost je več, vključno s pomanjkanjem gibanja, dehidracijo in uživanjem neprebavljivih snovi, kot so kosti ali drugi tujki, ali hrane z zelo nizko vsebnostjo vlaknin.

Driska: povzročajo jo okužbe, notranji zajedavci, stres, sprememba hrane za pse, ostanki ali bogati prigrizki, uživanje pokvarjene hrane iz smeti in motnje v delovanju telesnih organov.

Vnetje trebušne slinavke: vnetje ali okužba trebušne slinavke (podolgovata koničasta žleza za želodcem). Izvor je pogosto neznan. Med morebitne vzroke spadajo uživanje zelo mastne hrane ali bogatih ostankov, okužbe, bolezen ali poškodba.

Zmanjšano delovanje trebušne slinavke: za to bolezensko stanje so značilni izguba teže, povečan apetit in velike količine mehkih iztrebkov.

Slaba absorpcija tankega črevesa: vnetje tankega črevesa poslabša absorpcijo hranilnih snovi in povzroči dolgotrajno driskanje ter izgubo teže in apetita.

Ali ima moj pes prebavne motnje?

Najpogostejši znak prebavnih motenj je mehko blato ali driska. Če ima vaš pes prebavne motnje, boste morda opazili tudi nekatere ali vse spodaj navedene znake:

 • bruhanje,
 • regurgitacijo,
 • napenjanje/vetrove,
 • slabost in
 • drisko/zaprtost.
Pogosti znaki

Kronična bolezen prebavil je lahko izčrpavajoča za številne pse ter zahteva testiranje in temeljito diagnozo pri veterinarju.

POMEMBNO: če vaš pes driska ali bruha, lahko pride do hude dehidracije. Če opazite katerega koli od zgornjih znakov, se posvetujte z veterinarjem.

Zdravljenje: pomembnost prehrane

Prebavne motnje so dokaj pogoste, večina pa jih izgine že po nekaj dneh. Vendar pa nekateri psi zaradi rednih ali trajnih prebavnih motenj potrebujejo dolgotrajno zdravljenje.

Hrana vašega psa lahko pomembno vpliva na zdravje njegovega prebavnega trakta. Priporočiti je mogoče številne različne pristope k zdravljenju s prehrano, ki so odvisni od določene diagnoze in znakov/simptomov. Glavni cilj je ublažiti simptome bruhanja in/ali driske pri psu. Veterinarji priporočajo, da psu s tem bolezenskim stanjem dajete lahko prebavljivo hrano, ki preprečuje draženje njegovega občutljivega želodca in črevesja. Pravilno delovanje črevesja pri psu podpira tudi kombinacija hrane z zelo topnimi in netopnimi vlakninami ter zmerno vsebnostjo maščob. Pomembno je tudi, da med fazo okrevanja spremljate hidracijo pri psu, da odpravite morebitno pomanjkanje tekočin.

Več od teh bolezenskih stanj prebavil je lahko stalnih, zato bo morda potrebno dolgoročno zdravljenje bolezni z nadzorovano prehrano. Za točno diagnozo in možnosti zdravljenja se vedno posvetujte z veterinarjem, ki vam lahko priporoči najboljšo hrano za zdravje prebavil pri vašem psu.

Vprašanja o zdravju prebavil, ki jih zastavite veterinarju:

 1. Ali naj psu ne dajem kakršne koli vrste hrane, da poskrbim za njegov zdrav prebavni sistem?
  • Vprašajte, kako lahko hrana za ljudi (na primer čokolada ali sladkarije) vpliva na zdravje psa.
 2. Ali priporočate hrano za pse Hill’s Prescription Diet ali Science Plan za zdravje prebavil pri mojem psu?
  • Zastavite mu vprašanje o posebni prehrani za svojega psa.
  • Koliko priporočene hrane in kako pogosto naj dajem priporočeno hrano mojemu psu?
  • Pogovorite se, katere priboljške lahko dajete psu s priporočeno hrano.
 3. Kako hitro bodo opazni znaki izboljšanja stanja pri mojem psu?
 4. Ali mi lahko zagotovite pisna navodila ali izroček o zdravju prebavil?
 5. Kakšen način je najboljši (e-pošta/telefon), da v primeru vprašanj vzpostavim stik z vami ali vašo bolnišnico?
  • Vprašajte, ali je potreben dodaten kontrolni pregled.
  • Vprašajte, ali vam bo poslal e-poštno sporočilo ali obvestilo z opomnikom.

povezani članki

Podobni izdelki

 • <p>Veterinary Exclusive. Advanced nutrition promote weight control, clean teeth and joint health and vitality. With clinically proven antioxidants to boost immunity.
 • Hill's Science Plan PERFECT WEIGHT MEDIUM ADULT HRANA ZA PSE s PIŠČANCEM

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight has a unique blend of ingredients and a low fat content. Formulated to help your dog achieve healthy weight for longer life expectancy.</p>
 • Supports immunity, healthy joints and lean muscles in adult dogs
 • Hill's Science Plan LIGHT MEDIUM ADULT HRANA ZA PSE s PIŠČANCEM

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light with Chicken is formulated to help maintain ideal weight. With clinically proven antioxidants and L-carnitine to help turn fat into energy.