Kako ugotoviti, ali ima vaš pes težave z želodcem in kako ga zdraviti

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Za pse vemo, da jedo stvari, ki jih ne bi smeli. Včasih lahko to povzroči razdražen želodec, bruhanje in morda drisko. Če je vaš pes sicer zdrav, vas občasne želodčne težave ne bi smele skrbeti. Če pa ima vaš pes resne ali pogoste težave s prebavo, potem je čas, da poiščete pomoč veterinarja. Bolezen lahko hitro povzroči dehidracijo, dolgoročno pa tudi vodene iztrebke. Ker je bolje preprečiti kot zdraviti, se v primeru, da ste zaskrbljeni zaradi prebavnih motenj vašega psa, vedno obrnite na veterinarja za nasvet.

Znaki, da ima vaš pes želodčne težave

Kako veste, ali ima vaš pes želodčne težave? Mnogi znaki so podobni tistim, ki jih občutite, ko vas boli trebuh. Po podatkih PDSA, znaki prebavnih motenj (gastroenteritis) vključujejo naslednje težave:

  • Driska, vključno z iztrebki različnih barv, kot sta zeleno ali rumeno blato.
  • Bruhanje ali slabost
  • Pomanjkanje apetita
  • Utrujenost ali letargija
  • Vročina
  • Bolečine v trebuhu 


PDSA dodaja, da lahko vaš pes pokaže, da ima bolečine v trebuhu tako, da zacvili ali renči, ko ga dvignete ali se dotaknete njegovega trebuha. Lahko se tudi postavijo v »molitveni položaj«, tj. stojijo z iztegnjenimi sprednjimi nogami na tleh, dvignjenimi zadnjimi nogami in repom v zraku. Položaj izgleda točno tako, kot položaj za igro.

Vzroki za težave z želodcem so lahko notranji (znotraj želodca) ali zunanji (zunaj želodca). Notranji vzroki za želodčne težave vključujejo nepremišljenost pri prehrani (fin izraz za to, da poveste, da je vaš pes pojedel nekaj, česar ne bi smel), alergije na hrano, prenajedanje, paraziti, zapora črevesja, razjede ali tumorji. Zunanji vzroki vključujejo bolečino, toplotni udar, stres, težave z jetri ali ledvicami, pankreatitis, hormonske težave, težave z možgani, težave z notranjim ušesom ali raka.

Kako ugotoviti, ali ima vaš pes občutljiv ali razdražen želodec in da bodo težave izginile.

Mesanček, ki leži na boku, pokrit z rumeno-sivo črtasto odejo.

Nekateri psi imajo jeklen želodec – pojedo lahko skoraj vse in ne zbolijo. Drugi psi bodo bruhali, če bodo poglodali nekaj, kar se vsaj malo razlikuje od njihove običajne hrane.

Ali ima vaš pes občutljiv želodec, lahko ugotovite po pogostosti znakov. Če vaš pes pogosto (enkrat na mesec ali pogosteje) občuti katerega od znakov želodčnih težav pomeni, da ima morda občutljiv želodec.

Vzrokov za občutljiv želodec ni vedno lahko ugotoviti, možni vzroki pa segajo od občutljivosti na hrano in alergij na hrano do sprememb v populaciji bakterij v prebavnem sistemu, imenovanem črevesni mikrobiom.

Znaki alergije na hrano lahko poleg zgoraj naštetih vključujejo tudi težave s kožo, kot so srbeča rdeča koža, izpadanje dlake in povečan črevesni hrup.

Kaj dati psu z želodčnimi težavami

Kako zdraviti želodčne težave pri vašem psu je odvisno od resnosti in osnovnega vzroka. Če je razlog za želodčne težave, na primer pankreatitis, se bo zdravljenje razlikovalo od zdravljenja psa, katerega razdražen želodec je posledica alergije na hrano. Če ima vaš pes le blage želodčne težave, zdravljenje morda sploh ne bo potrebno. Organizacija Blue Cross priporoča, da se posvetujete z veterinarjem, zlasti če imate mlajšega psa ali če se zdi, da se simptomi hitro slabšajo.

Veterinarji imajo na voljo veliko možnosti za pomoč hišnim ljubljenčkom z želodčnimi težavami. Zdravljenje lahko vključuje zdravila proti slabosti ali driski, antacide, intravenske ali podkožne tekočine ali zdravila proti glistam, odvisno od tega, s kakšnimi težavami se sooča vaš pes. Nekateri psi potrebujejo hospitalizacijo in/ali kirurški poseg.

Ustrezna hrana lahko pomaga

Mladič dobermana z zeleno ovratnico spi na postelji.

Pomemben del skrbi za želodčne težave vključuje hranjenje psa z ustrezno hrano. Najzanesljivejši način za lajšanje želodčnih težav je, da veterinarja prosite, da vam za nekaj dni predpiše lahko prebavljivo hrano. S to hrano bo vaš pes prejel vsa hranila, ki jih potrebuje, in vaš veterinar bo morda prilagodil izbiro glede na resnost. Ko se vse uredi, lahko v nekaj dneh znova uvedete običajno hrano.

Na srečo je na voljo veliko možnosti, ki psu z želodčnimi težavami pomagajo, do boljšega počutja. Skupaj s pomočjo vašega veterinarja lahko svojemu psu pomagate premagati želodčne težave in v hipu spet mahal z repom!

Biografija avtorice

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten je leta 2002 diplomirala na Veterinarski fakulteti UC Davis. Dr. Sarah Wooten je članica Ameriškega združenja veterinarskih novinarjev, svoj poklicni čas deli med kliniko z malimi živalmi v Greeleyju v Koloradu, javnim nastopanjem na temo povezanih vprašanj, vodenjem in komunikacijo s strankami ter pisanjem. Uživa v kampiranju z družino, smučanju, potapljanju in udeležbi na triatlonih.

 

Pregledala dr. Hein Meyer, DVM, dr., Dipl-ECVIM-CA in dr. Emma, Milne BVSc FRCVS

 

 

 

 

 

Povezani članki

Povezani izdelki