Obvladovanje težav s prdenjem in vetrovi pri vašem psu

Published by Erin Ollila
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Obstaja na milijone šal o prdenju psov, toda če imate hišnega ljubljenčka, ki pretirano prdi, lahko vonj ali zvok bistveno vplivala na vaše življenje. Poleg tega je v nekaterih primerih odgovor na vprašanje, zakaj pasji prdci tako smrdijo, lahko ta, da je treba posvetiti pozornost njihovemu zdravju. Smrdljivi vetrovi so lahko vir za številne šale, toda če to ni običajno za vašega psa ali to spremljajo slabost, driska ali nenavadne reči, kot so rumeni iztrebki, vam morda ne bo več do smeha.

Ali pa je po drugi strani vaš pes morda le prvak v prdenju in mu je vseeno, če vam smrdi. Vsi imamo svoje posebne talente; ta je lahko njegov.

Če ste opazili, da vaš pes pogosto prdi, ali ste se bili v zadregi, ko ste imeli na obisku goste, potem je ta vodnik za vas. Tukaj je opisano, kako lahko ugotovite, kaj lahko povzroča škodljive vetrove in ali je zaradi tega potreben takojšen obisk veterinarja.

Zakaj psi prdijo?

Obstaja veliko razlogov, zakaj je lahko vašega psa še posebej napenja. Nekateri pogosti razlogi vključujejo spremembo hrane, bolezni prebavil in prehranske motnje, kot je intoleranca na hrano.

Drug vzrok je lahko vrsta, kakovost in količina sestavin v hrani vašega psa, saj vplivajo na količino plinov, ki se tvorijo v črevesju. Ko bakterije v debelem črevesu fermentirajo vlakna ali slabo prebavljene beljakovine in ogljikove hidrate, nastajajo plini. Hrana za hišne ljubljenčke, ki vsebuje določene oligosaharide (ki jih najdemo v sestavinah, kot so soja, fižol, čičerika in leča), navadno v črevesju ustveri velike količine plinov.

Vendar pa obstajajo tudi drugi, manj pogosti razlogi, zaradi katerih vaš pes morda prekomerno prdi. Ali vaš pes jé prehitro? American Kennel Club (AKC) poroča: »Splošno prepričanje je, da lahko aerofagija ali povečano požiranje zraka pri psih povzroči vetrove. Pohlepni jedci, ki jim goltajo hrano, in brahicefalne pasme so izpostavljeni povečanemu tveganju, da bodo pogoltnili več zraka kot običajno, kar lahko tako rekoč privede do vetrov."."Svetel mops z obrazom, zakopanim v kovinsko skledo za pasjo hrano.

Ampak resno. Moj pes VELIKO prdi.

Odvajanje plinov je tako normalno za pse kot za ljudi. Vendar pa je pomembno, da ste pozorni, če opazite znatno povečanje napenjanja pri vašem psu.

Kar morda vidite kot »prekomerno prdenje«, je lahko znak, da ima vaš ljubljenček težave s prebavili. Poleg tega je lahko po podatkih AKC prdenje znak črevesnih parazitov ali težav s trebušno slinavko.

Vsaka večja sprememba pri hišnem ljubljenčku, tudi če se zdi tako nepomembna, kot je prdenje, zahteva obisk veterinarja, da se prepričate, da nima resnih težav. Če vetrove spremljajo slab apetit, driska, bruhanje, izguba teže ali spremembe vedenja, je vsekakor dobro, da pokličete svojega veterinarja.

Kako ustaviti prdenje

Če menite, da vaš pes veliko prdi in se sprašujete, kako bi to lahko zmanjšali — imate srečo. Če vam lahko veterinar pomaga ugotoviti vzrok za prekomerno nastajanje vetrov, boste morda lahko nekoliko zmanjšali prdenje. Na primer, če svojega psa hranite s sirom kot poslastico, vendar vaš veterinar ugotovi, da je vaš ljubljenček občutljiv na mlečne izdelke, lahko to preprosto odstranite iz njihove prehrane in boste drastično zmanjšali napenjanje.

Tako kot ne morete nadzorovati sproščanje vetrov pri drugem človeku, ne morete niti popolnoma nadzorovati svojega hišnega ljubljenčka, toda to, kar poje, bi lahko nekoliko izbiljšalo stanje. Hrana za pse, ki vsebuje visoko vsebnost beljakovin ali slabo prebavljivih virov beljakovin, pogosto povzroča bolj smrdljive vetrove. Sestavine, kot so brokoli, zelje, cvetača in brstični ohrovt, prav tako lahko fermentirajo in proizvajajo pline, ki vsebujejo žveplo in zato povzročajo smrdljive vetrove.

Pomen prehrane in njena vloga za napenjanje pri psu

Ko je že govora o tem, kaj vaš pes poje, ima njegova vsakodnevna prehrana pomembno vlogo pri njihovi zdravi prebavi, kar posledično vpliva na količino vetrov, ki jih morda odvaja. Črevesne bakterije lahko fermentirajo neprebavljene beljakovine in proizvajajo pline, ki vsebujejo žveplo. S tem lahko pravilno uravnotežena pasja hrana s pravimi hranilnimi snovmi pripomore k bolj zdravi prebavi. Vsekakor povprašajte svojega veterinarja, da vam priporoči zdravo hrano za pse. Poleg tega so lahko pri psih, pri katerih je bila diagnosticirana bolezen, ki povzroča slabo prebavo ali malabsorpcijo hranil, ta stanja povezana z napenjanjem in vetrovi. Za te pse lahko veterinarji priporočijo hrano za pse, ki je posebej oblikovana za podporo zdravi prebavi pri psih. Ne pozabite vprašati svojega veterinarja, ali katera terapevtska hrana za hišne živali je dobra izbira.

Zdaj, ko veste, zakaj psi prdijo, lahko preprečite – vsaj delno – smrdljive bombice v vaši hiši! Pobližje si oglejte hrano vašega psa in preverite, ali obstaja kaj, kar bi lahko vplivalo na njegovo težavno prebavo. In ne pozabite, hiter obisk veterinarja vam lahko vedno pomaga ugotoviti, kako nadaljevati v najboljšem interesu zdavja vašega ljubljenčka.

Biografija avtorice

Erin Ollila

Erin Ollila verjame v moč besede in v to, kako lahko sporočilo informira – in celo spremeni – ciljno občinstvo. Njeno pisanje je mogoče najti po vsem internetu in v tiskani obliki ter vključuje intervjuje, pisanje v imenu drugih, objave v blogih in ustvarjalno strokovno literaturo. Erin je zanesenjakinja za SEO in vse, kar je povezano z družbenimi mediji. Diplomirala je na univerzi Fairfield z M.F.A. v kreativnem pisanju. V stik z njo lahko sopite orek Twitterja @ReinventingErin ali izvedite več o njej na http://erinollila.com.

 

Pregledali dr. Hein Meyer, DVM, dr., Dipl-ECVIM-CA, Brana Bonder, B.S., M.S. in dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Povezani članki

Povezani izdelki