Zakaj psi po hranjenju bruhajo?

Založil Mindy Cohan
min branje

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ali vaš pes po hranjenju bruha? Če pes izbruha nedavno zaužito hrano, vas lahko upravičeno skrbi, vendar pa je njegov želodec morda razdražen zaradi več stvari.

Najprej odgovorite na osnovna vprašanja: Ali ste nedavno spremenili prehrano pri svojem psu? Ali pri hranjenju tekmuje z drugimi psi? Ali je pred kratkim jedel travo? Vse to so možni razlogi za njegov razdražen želodec po večerji. Preberite, zakaj so lahko vzrok za slabo počutje vašega psa in kdaj morate z njim obiskati veterinarja.

Prehod na novo hrano za pse

Nenadne spremembe v prehrani vašega psa lahko povzročijo težave s prebavili, zato lahko s prehitro zamenjavo hrane za pse (vrstami ali blagovnimi znamkami) razdražite njegov želodec. Pomemben je predvsem počasen prehod na novo hrano za pse, običajno v 7–10 dneh. Pred zamenjavo hrane za pse se posvetujte z veterinarjem. Če so znaki razdraženosti želodca še vedno prisotni ali pes ne preneha bruhati, ga čim prej odpeljite k veterinarju. Morda ima alergijo ali je preobčutljiv na hrano oziroma ima resnejšo težavo (tujek v želodcu, sistemska bolezen ipd.).

Če ste pred kratkim začeli prehod na hrano blagovne znamke Hill's®, začnite z majhnimi porcijami in nato postopoma povečujte količino, dokler ta hrana ne postane edina, s katero ga hranite.

Hitro uživanje hrane zaradi anksioznostiThree dogs eat wet dog food off white plates on the patio of a beach villa.

Morebitna občutljivost na hrano ni vedno vzrok, da pes po hranjenju bruha, čeprav to meni večina lastnikov hišnih ljubljenčkov. Anksioznost ali strah je lahko temelji vzrok, da pes po hranjenju bruha. Ali vaš pes tekmuje z drugimi psi v hiši za hrano? Zaradi tega občutka teritorija lahko hitreje uživa hrano, kar lahko preobremeni njegov želodec in zmanjša količino sline, ki jo običajno pogoltne s hrano in ki deluje kot blažilnik. Pes lahko zaradi nervoze in stresa tako kot ljudje postane bolj občutljiv, kar poveča količino kisline v želodcu.

Če psi jedo prehitro, si ne vzamejo dovolj časa, da bi prežvečili večjih kosov briketov. Poleg tega zaužijejo veliko količino zraka, kar pa lahko povzroča regurgitacijo ali bruhanje. Če je mogoče, anksioznega psa hranite v ločenem prostoru, kjer v bližini ni nobene druge živali. Začnite z majhnimi porcijami in ko opazite, da se je umiril pri vsakem obroku, postopoma povečujte količino do običajne porcije večerje.

Woman holding a dog in a red collar.

Z anksioznostjo psa, ki lahko vpliva na njegovo zmožnost, da zadrži hrano v želodcu, so lahko povezane še druge temeljne težave. Ali ste z morebitnimi spremembami v hiši zmotili njegov vsakdanjik? Ste se pred kratkim preselili ali spremenili delovni čas? Pes lahko zaradi takih sprememb postane anksiozen, kar lahko vpliva na njegov prebavni sistem. Če je po vašem mnenju nekaj podobnega vzrok za bruhanje vašega psa po hranjenju, mu še naprej izkazujte svojo ljubezen. Pohvalite ga, božajte ga in se igrajte z njim ter ga pomirite, da je vse v redu. Počasi se bo sčasoma prilagodil spremembam in bo spet postal tak, kot je že bil. Še vedno je pomembno, da spremljate njegove navade hranjenja in se prepričate, da ni prisotna večja težava – če ta simptom opazite več kot enkrat n nekaj tednov, se posvetujte z veterinarjem. Bruhanje zaradi zdravstvenih težav je pogostejše kot bruhanje zaradi anksioznosti.

Obožuje okus

Podobno kot uživanje hrane zaradi tesnobnosti lahko vaš pes prehitro uživa hrano, ker obožuje okus hrane. Uživanje v obroku ne predstavlja nikakršne težave, vendar pa poskrbite, da vaš pes prejme vse hranilne snovi, ne da bi jih izbruhal.

Tako vedenje lahko preprečite na primer tako, da mu dajte manjše porcije, dokler ne opazite, da se je njegova hitrost uživanja hrane naravno upočasnila. Druga možnost je, da psu postrežete hrano na velikem ploskem krožniku ali plitvem pekaču za piškote. Tako bo moral dalj časa iskati in zaužiti vsak kos, kar zmanjšuje možnosti bruhanja po vsakem hranjenju. Na voljo so tudi posebne igrače v obliki sestavljank hrane za pse, pri katerih se mora malo bolj potruditi, da pride do hrane. To je lahko dobra vaja zanj, hkrati pa ga prisili k počasnejšemu uživanju hrane. Ne pozabite ga nadzorovati, ali še vedno poje vso hrano, in se ne vznemirja zaradi novega načina prejemanja obrokov.

Nedavno je jedel travo

Čeprav psi lahko jedo travo zaradi različnih razlogov brez škodljivih učinkov, pa psi, ki se ne počutijo dobro zaradi drugih razlogov, lahko jedo travo in izbruhajo vsebino želodca in s tem morda odstranijo vzrok za njihovo slabo počutje. Ko pes izbruha travo in hrano, bi se moral počutiti bolje in naj ne bi potreboval zdravstvene oskrbe, če gre zgolj za enostavno razdraženost želodca. Psu ves čas nudite dovolj vode in ga pozorno opazujte ter poskrbite, da bruhanje ne traja dalj časa in da ne kaže znakov kakršne koli druge bolezni.

Če pes po uživanju hrane in trave nikakor ne preneha bruhati, ga čim prej odpeljite k veterinarju ali kliniko za nujno pomoč za živali. Morda je prisotna druga težava. Morda ima nalezljivo ali sistemsko bolezen, tujek ali celo obrnjen želodec. Ne glede na vzrok boste s hitrim ukrepanjem poskrbeli, da se bo kmalu počutil bolje.

Contributor Bio

Erin-Ollila

Erin Ollila
Erin Ollila je ljubiteljica hišnih ljubljenčkov ter verjame v moč besede in v to, kako lahko s sporočilom obvestite ali celo preoblikujete ciljno občinstvo. Njene članke najdete v internetu in v natisnjenem izvodu. Vzpostavite stik z njo na Twitterju @ReinventingErin ali pa preberite več o njej na spletni strani http://erinollila.com.

 

povezani članki

Podobni izdelki