kronična ledvična bolezen pri psih

Pes zunaj, ki nosi bandano

Kaj je bolezen ledvic pri psih?

Kronična ledvična bolezen (CKD) je opredeljena kot vsaka nenormalnost ene ali obeh ledvic, ki je prisotna več mesecev. CKD prizadene približno 1 od vsakih 10 psov.1

Ledvice vašega psa so ključnega pomena za odstranjevanje odpadnih snovi iz krvnega obtoka in vzdrževanje ravnovesja tekočine in mineralov v telesu. Če pa ledvice ne morejo opravljati svojega dela, je lahko rezultat smrtno nevaren za vašega psa.

Pes zunaj z lastnikom se igra

Kaj prispeva k bolezni ledvic pri psih?

Obstajata dve glavni kategoriji bolezni ledvic pri psih: akutna in kronična. Znaki akutne ledvične bolezni se običajno pokažejo čez teden ali mesec, kronična ledvična bolezen pa je opredeljena kot okvara ledvic, ki traja vsaj tri mesece. Pogosti vzroki bolezni ledvic in njeno napredovanje vključujejo:

ikona psa in ure

Starost

Možnost razvoja ledvične bolezni se poveča, ko psi postajajo starejši.1

 

Ikona prehrane

Prehrana

Nekatera hrana za pse, ki vsebuje veliko fosforja, natrija in beljakovin, lahko pospeši njeno napredovanje.

 

Ikona gena

Genetika

Pri nekaterih pasmah obstaja večja verjetnost, da bodo razvile določene bolezni ledvic.

Ikona odložišča

Bolezen

Druge bolezni in zdravstvene težave lahko prispevajo k poslabšanju KLB pri psih.

 

Ikona hidracije

Dehidracija

Vsa stanja, ki vodijo v dehidracijo (npr. bruhanje, driska, šok), lahko poslabšajo delovanje ledvic in prispevajo k napredovanju kronične ledvične bolezni.

 

Starejši pes leži z glavo v naročju

Zgodnje odkrivanje odpovedi ledvic pri vašem psu

Znaki resne bolezni se pojavijo šele po izgubi 75 % ledvične funkcije1, zato prej kot je bolezen ledvic diagnosticirana, več časa je na voljo za odpravo osnovnega vzroka ali upočasnitev napredovanja bolezni. Kronična ledvična bolezen je progresivna in ireverzibilna, vendar vam lahko vaš veterinar pomaga zagotoviti dolgotrajno oskrbo in vam pokaže, kako slediti znakom pri starejših psih.

Kakšni so znaki in simptomi bolezni ledvic pri psih?

Znaki zgodnje ledvične bolezni niso vidni. Po diagnozi je kronična ledvična bolezen prisotna že nekaj časa, vendar je njeno napredovanje mogoče upočasniti s pomočjo veterinarsko odobrene pasje hrane za bolezni ledvic. Znaki in simptomi ledvične bolezni v pozni fazi so ponavadi podobni, vendar so veliko bolj opazni staršem hišnih ljubljenčkov.

Znaki bolezni ledvic

  • Povečana žeja
  • Pogosto ali brez uriniranja
  • Zmanjšan apetit
  • Izguba teže
  • Slab zadah ali vneta usta
  • Letargija ali šibkost
  • Bruhanje in driska
  • zaprtje
Psu postrežejo skledo s hrano

Prehrana za pse z boleznijo ledvic

Če ima vaš pes težave z ledvicami, lahko pravilna prehrana pozitivno vpliva na njegovo kakovost življenja in morda celo podaljša njegovo življenjsko dobo. Posebej oblikovana prehrana za pse z boleznijo ledvic je lahko koristna, saj vsebuje manj beljakovin in fosforja kot druga hrana za hišne ljubljenčke. Omejitev fosforja lahko upočasni napredovanje poškodbe ledvic, medtem ko lahko nadzorovane visokokakovostne beljakovine zmanjšajo resnost simptomov in pomagajo obnoviti normalne kislinsko-bazične ravni.

Nahranite mikrobiom svojega ljubljenčka

Novi dokazi podpirajo povezavo med zdravjem črevesja in zdravjem ledvic.2 Prehrana, ki je sestavljena iz sestavin, za katere je dokazano, da hranijo črevesni mikrobiom, lahko pomaga zmanjšati količino odpadkov, ki so lahko škodljivi za ledvice.

Kaj pa prehranski kvas za pse z boleznijo ledvic?

Čeprav je na spletu pridobil nekaj priljubljenosti, ima kvas razmeroma veliko fosforja, kar je lahko zaskrbljujoče pri psih s kronično ledvično boleznijo. Podobno številna spletna mesta zdaj predlagajo pripravo surove prehrane za pse z boleznijo ledvic, vendar ne omenjajo niza dejavnikov, ki jih je treba upoštevati, kot so tveganje kontaminacije, zagotavljanje pravega ravnovesja hranil in skupni stroški. Ko iščete prehranske možnosti za pse z boleznijo ledvic, je vedno najbolje, da dobite posebno priporočilo svojega veterinarja.

Hill’s Pet Care Center

Obiščite Hill's Pet Care Center za več informacij in članke o tem, kako lahko svojemu psu pomagate ostati zdrav

References:
1Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

2Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023