S čim hraniti brejo ali doječo psico

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Obdobje brejosti pri psici v povprečju traja 63 dni, dojenje pa traja še nekaj tednov po kotenju. To je morda najpomembnejši čas v življenju vaše psice v zvezi z natančno prehrano. Pri breji ali doječi psici lahko podhranjenost povzroči resne zdravstvene težave in ogrozi zdravje njenih mladičev. (1) Pogovorite se s svojim veterinarjem o specifičnih potrebah vaše psice in upoštevajte te ključne prehranske vidike:

  • Hrana z visoko vsebnostjo maščob pomaga izpolniti višje potrebe po kalorijah za proizvodnjo mleka in rast mladičev. 
  • Visoka prebavljivost je pomembna za povečanje vnosa kalorij iz manjših količin hrane.
  • Proizvodnja materinega mleka in rast kosti mladičev zahtevata več kalcija in fosforja.
  • Visokobeljakovinska hrana podpira zdrav razvoj mladičev.
  • DHA iz ribjega olja podpira razvoj živčnega sistema mladičev.

Pogosto zastavljena vprašanja v zvezi z obdobjem brejosti, dojenjem in osnovnimi prehranskimi elementi

Kaj je prebavljivost in zakaj je pomembna?

Breje in doječe psice potrebujejo veliko hranilnih snovi za podporo razvoju svojih mladičev, zato je zelo prebavljiva hrana bistvenega pomena. In ker je v trebuhu breje psice manj prostora, je pomembno, da je v vsakem grižljaju največ hranil.

Zakaj več energijskega vnosa in maščob?

Breje in doječe psice imajo zelo visoke potrebe po energiji. Pravzaprav imajo breje psice 4–8-krat večje potrebe po energiji kot zdrave odrasle psice, ki ne dojijo. Povečana količina maščobe kot del natančno uravnotežene prehrane pomaga zadovoljiti te potrebe po energiji.

S čim naj hranim svojo brejo in doječo psico?

Priporočamo, da jo hranite s hrano, ki je posebej zasnovana za prehranske potrebe brejih in doječih psic. Ta hrana vsebuje bistvena hranila v zadostnih količinah, da zadovolji potrebe vaše psice in njenih odraščajočih mladičev. Vaš veterinar vam lahko priporoči ustrezno hrano za potrebe vaše psice.

Ali obstajajo posebna navodila za hranjenje breje ali doječe psice?

Breji psici ponudite količino, ki je navedena na embalaži hrane, in jo hranite s hrano za mladiče, dokler se mladiči ne odstavitvijo. Svojega veterinarja vprašajte, ali naj ji bo po skotitvi mladičev hrana vedno na voljo. To je lahko v pomoč pri odstavljanju mladičev in privajanju na običajno hrano, vi pa boste mirni, ker boste vedeli, da so materine potrebe po energiji zadovoljene.

Kdaj naj se odstavi mladiče?

Večina mladičev začne jesti trdo hrano pri 3–4 tednih starosti. Psica bi že morala jesti ustrezno hrano za mladiče, saj jo bo potrebovala v kasnejših fazah brejosti in za proizvodnjo mleka. Pri svojem veterinarju preverite, ali je temu tako in ali je hrana primerna za odstavitev. Če piškote zmehčate z malo tople vode, ponudite hrano za mladiče iz konzerve ali vrečke ali pripravite kašo, lahko to mladičem pomaga pri prehodu z mleka na trdno hrano. Odstavitev naj bi bila dejansko končana pri starosti 6–7 tednov. (2)

Kdaj naj obiščem svojega veterinarja?

Med obdobjem brejostji in dojenja redno obiskujte svojega veterinarja, da preverite stanje matere in zagotovite, da so njene prehranske potrebe izpolnjene. Pomembno je, da s svojim veterinarjem določite poseben urnik z datumi pregledov vaše psice med obdobjem brejostji in po skotitvi mladičev.

Začnite s pravilno nego mladičev

Vodenje evidence o teži, razvoju in aktivnosti vaših mladičev vsakih 1–2 dni je lahko zelo koristno pri rednih pregledih vašega veterinarja v prvem letu življenja. (2)

1. Klinična prehrana za male živali, 4. izdaja. Običajni psi; Brejost pri psicah; str. 238
2. Klinična prehrana za male živali, 4. izdaja. Odraščajoči psi: Obdobje odstavitve; str. 247

Pregledala dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA in dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Povezani članki

Povezani izdelki