Mokra ali suha hrana za pse: Kaj je najboljše za vašega psa?

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ko se prehajate med policami in izbirate hrano za svojega pasjega prijatelja, ste morda preobremenjeni zaradi velike izbire. Kot mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov se morda tudi vi sprašujete: »Je za pse boljša mokra ali suha hrana?«

Pri izbiri hrane za pse je pomembno, da upoštevate splošno zdravje svojega psa, njegovo starost in vedenjske potrebe, kot tudi svoj življenjski slog. Tako mokra kot suha hrana za pse sta lahko dobra izbira, vendar bo morda za vašega psa ali vaš položaj ena boljša od druge.

Prednosti mokre hrane za pse

Mokra hrana za pse ali konzervirana hrana za pse ima več morebitnih koristi:

 • Pomaga hidrirati vašega psa. Mokra hrana za pse je odličen vir vode, ki je bistvenega pomena za hidracijo vašega psa in vzdrževanje številnih telesnih funkcij. Če vaš pes ne pije veliko vode ali če živite na območju s suhim in vročim podnebjem, lahko mokra hrana pomaga ohranjati hidracijo psa. Kljub temu morate zagotoviti, da ima vaš pes vedno na voljo dovolj sveže vode.

 • Pomaga psom, ki imajo težave z žvečenjem. Psi imajo lahko težave z žvečenjem briketov zaradi različnih razlogov, kot so izguba zob, nepravilna postavitev čeljusti ali celo edinstveno majhna usta. V takšnih primerih je mokra hrana zanje ustreznejša.Pes rjave barve jé hrano iz modre sklede na dvorišču.

 • Prijeten vonj. Starejši psi lahko delno izgubijo vonj in zato suhe hrane morda ne bodo jedli z enakim užitkom ali zanimanjem kot nekoč. Psi, ki so bolni ali okrevajo po operaciji, imajo prav tako lahko slab apetit. Mokra hrana je pogosto močnega vonja in okusa, kar lahko pomaga povečati njihov apetit.

 • Ponuja raznolikost. Mokra hrana je pogosto na voljo v široki paleti okusov, tekstur in oblik, ki lahko psom ponudijo večjo raznolikost. Izbirčnim jedcem, psom, ki prehajajo na novo hrano, in celo psom, ki morajo shujšati, lahko mokra hrana koristi.

Ena od pomanjkljivosti mokre hrane je, da ni privlačna le vašemu psu; pritegne lahko tudi druge živali, kot so hišne muhe. Če je vaš pes počasen jedec ali hrano grizlja skozi ves dan, razmislite o tem, kako in kdaj boste psa hranili ter preprečili, da bi muhe v hrano izlegle jajčeca. Mokra hrana se v toplih dneh hitreje pokvari, zato jo morate zavreči, če je vaš pes ne poje v roku ene ure.

Če je temu tako, se obrnite na veterinarja ali vedenjskega strokovnjaka, da bi našli načine za spodbujanje prehranjevanja med posameznimi obroki, namesto puščanja hrane na voljo za pozneje, kar privabi muhe. Izbirčni jedci so lahko težavni, vendar se novih pozitivnih prehranjevalnih navad običajno lahko priučijo!

Prednosti suhe hrane za pse

Suha hrana za pse ali briketi ima nekaj nekoliko drugačnih prednosti:

 • Priročnost. Odmerjene suhe hrane ni obvezno, zaradi česar lahko počasnim jedcem date na voljo dovolj časa, da obrok pojedo do konca.

   

 • Cena. Suha hrana za pse je na splošno cenejša od mokre hrane za pse.

 • Koristi za zdravje zob. Nekatere vrste suhe hrane so zasnovane tako, da zmanjšujejo zobne obloge, zobni kamen in madeže, saj briketi drgnejo ob zobe psa med žvečenjem.

 • Obogatitev okolja. Suho hrano je pogosto lažje uporabiti z igračami za hrano, s katerimi se vaš pes zaposli, medtem ko ste v službi, in omogočajo nadzor vnosa hrane za »željne jedce«. Ker vaš pes ne ulovi svoje večerje, lahko miselna stimulacija pridobivanja hrane iz igrač doda nekaj dodatnega zanimanja v njegovo vsakdanje življenje.

Hranjenje z mokro, suho ali mešano hrano? Kaj je najboljše za vašega psa?

Odgovor na to večno vprašanje je preprosto: kar vam in vašemu psu bolj ustreza. Dokler ste mnenja, da je hrana vašega psa popolna in uravnotežena, kar pomeni, da zagotavlja vsa hranila, ki jih vaš pes potrebuje, ga lahko hranite kakorkoli želite.

Nekateri lastniki hišne ljubljenčke hranijo samo s suho hrano, nekateri raje samo z mokro, nekateri pa se odločijo za hranjenje z mokro in suho hrano. V primeru mešanega načina hranjenja lahko hrano zmešate v isti skledi, zjutraj ponudite suho in zvečer mokro (ali obratno), ali mokro hrano ponudite kot »nagrado« za izjemno vedenje. Bodite pozorni le, da pri mešanju teh živil ne povečate vnosa kalorij, še posebej, če vaš pes sledi načrtu za uravnavanje telesne teže.

Pogovorite se s svojim veterinarjem

Če imate kakršne koli pomisleke ali vprašanja v zvezi z zdravjem vašega psa oziroms o tem, ali naj vaš pes uživa suho ali mokro hrano za pse, o tem povprašajte svojega veterinarja. Niso vam na voljo le, ko gre kaj narobe!

Ne glede na to, ali se odločite, da boste svojega psa hranili z mokro hrano, suho hrano ali obojim, imejte v misih te pomembne smernice.

 • Vedno izberite popolno in uravnoteženo hrano, da vašemu psu zagotovite vso osnovno prehrano, ki jo potrebuje.

 • Hrane svojega psa nikoli ne spreminjajte nenadoma. Novo hrano vedno uvajajte v obdobju 5 do 7 dni ali po navodilih veterinarja. To pomaga pri prečevanju želodčnih težav in vašemu psu omogoči, da se postopoma navadi na nov okus ali teksturo, s čimer se boste izognili zavračanju hrane.

 • Psu vedno ponudite stehtan obrok, ki ustreza njegovi idealni teži. Če niste prepričani, ali ima vaš pes idealno težo, o tem povprašajte svojega veterinarja.

 • Svojega psa nikoli ne dajajte na medicinsko ali terapevtsko prehrano brez posvetovanja z veterinarjem.

V kratkem času in nekaj poskusi boste kmalu našli popolno rešitev, s katero bo vaš kosmati najboljši prijatelj zelo zadovoljen.

Pregledala dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA in dr. Emma Milne BVSc FRCVS