Nega novorojenega pasjega mladiča: 5 stvari, ki jih morate vedeti

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Čeprav je le malo stvari bolj čudovitih kot leglo novorojenih pasjih mladičev, je lahko misel na skrb novih malih življenj zastrašujoča. Brez skrbi. Preberite ta vodnik za nego novorojenega pasjega mladiča in izvedeli boste kaj morate vedeti, da boste lahko vzgojili zdravo in srečno leglo.

1. Čisto okolje

Novorojeni mladiči pasme pomeranec, ki skupaj dremajo v košari.Novorojeni pasji mladiči bodo prvih nekaj tednov preživeli v boksu ali ogradi, v kateri so se skotili, zato je pomembno, da pri pripravi na njihov prihod ravnate preudarno. Mesto mora biti dovolj prostorno, da se lahko mama udobno namesti in razztegne, ne da bi pri tem poteptala mladiče, obenem pa mora imeti možnost, da prosto prihaja in odhaja, medtem ko so mladiči zavarovani znotraj ograde. Prav tako mora prostor nuditi enostaven dostop, da lahko vsak dan zamenjate podlogo.

V teh prvih dneh bo mama sama poskrbela za iztrebke mladičev, v primeru velikega legla, pa bo morda potrebovala vašo pomoč. Ob koncu drugega ali na začetku tretjega tedna bodo mladiči odprli oči in postali bolj aktivni. Ko se začnejo kobacati, jih lahko premaknete v večji boks s prostorom za igro, čiščenje iztrebkov pa bo zahtevalo več vaše pozornosti.

2. Toplota

Po navedbah kinološke zveze, mladiči ne morejo uravnavati svoje telesne temperature, dokler niso stari tri do štiri tedne, zato bodo morda potrebovali malo pomoči. Čeprav se bodo mladiči greli ob mami in med seboj, je najbolje, da v prvem mesecu življenja uporabite grelno svetilko ali grelne blazine.

Grelno svetilko je treba namestiti dovolj visoko nad boks, da preprečite kakršno koli nevarnost opeklin za mamo ali njene mladiče, na voljo pa mora biti tudi hladnejši prostor, kamor se lahko mladiči odplazijo, če jim postane pretoplo. Na začetku kinološka zveza priporoča vzdrževanje temperature v boksu med 29 °C in 32 °C. Vsak teden postopoma znižujte temperaturo, dokler boks ne doseže sobne temperature.

3. Dojenje in prehrana

V prvih nekaj tednih za prehranske potrebe mladičev poskrbi izključno njihova mama. Čeprav je v tem času morda manj aktivna, pa za dojenje porabi veliko energije in njene dnevne kalorične potrebe bodo višje od običajnih, pravi kinološka zveza. Da bi zagotovili ustrezno prehrano mame in mladičev v obdobju dojenja, je treba mami čez dan ponuditi več obrokov kakovostne hrane za mladiče. Vaš veterinar vam lahko priporoči vrsto in količino hrane za hranjenje vaše doječe psice.

V tem času je pomembno spremljati težo mladičev. Če opazite, da je kateri od mladičev podhranjen, boste morda morali paziti nanj, ko bo čas za dojenje, in poskrbeti, da se bodo manjši mladiči dojili na najbolj polni dojki. Mladiči, ki pogosto jokajo ali cvilijo, so lahko tudi lačni in potrebujejo več pozornosti med hranjenjem.

Če manjši mladiči še vedno ne kažejo znakov zdrave rasti ali pridobivanja teže, se posvetujte s svojim veterinarjem. Morda jih bo potrebno hraniti po steklenički. Pri PDSA pravijo, da je prav tako pomembno, da ste pozorni na znake morebitnega mastitisa pri psici, tj. okužbe mlečnih žlez, ki lahko moti proizvodnjo mleka. Znaki mastitisa vključujejo rdeče in otekle bradavice ter nenaklonjenost dojenju. Psica lahko celo skoči v mladiče, ko poskušajo jesti. Če opazite te znake, takoj pokličite svojega veterinarja.

S četrtim ali petim tednom bodo mladičem začeli rasti zobje in proces odstavljanja se bo začel, ko se bo proizvodnja materinega mleka upočasnila. Ko opazite, da mladiči začenjajo poskušati mamino hrano, je čas, da jim pripravite lastno skledo hrane za mladiče. Za začetek boste morali zaradi novih in malih zobkov brikete namočiti v malo tople vode, da se bodo zmehčali.

4. Zdravje

Mladi pasji mladiči so dovzetni za bolezni in okužbe, zato jih morate pozorno opazovati. Nega novorojenega pasjega mladiča vključuje redne preglede v zvezi z znaki okužbe ali bolezni. Svojemu veterinarju sporočite kar koli nenavadnega, kot so bruhanje, driska ali mladič, ki noče stati ali jesti.

Mali pasji mladiči so še posebej občutljivi na bolhe in druge parazite, pravijo pri organizaciji Blue Cross, zato se posvetujte s svojim veterinarjem o ustreznem nadzoru parazitov. Čeprav jih protitelesa, ki jih prejmejo med dojenjem, pomagajo zaščititi pred boleznijo v prvih tednih, ta protitelesa izzvenijo v približno šestih do osmih tednih, ko bodo morali prejeti prvi odmerek cepiva. Prepričajte se, da si vi in vsi družinski člani ter obiskovalci temeljito umijete roke, preden stopite v stik z mladiči, s čimer se zmanjša tveganje, da bi zboleli zaradi škodljivih bakterij, ki se morda nahajajo na vaših rokah. Prav tako je dobro, da v hiši ne uporabljate čevljev ali uporabljate čiste/zaščitene čevlje, da preprečite vnos škodljivih bakterij ali virusov od zunaj.

Novorojeni pasji mladiči, ki sesajo mleko psi psici.

5. Socializacija

S četrtim tednom so mladiči pripravljeni na začetek socializacije z ljudmi in drugimi psi. Obdobje od četrtega do dvanajstega tedna je izjemnega pomena, saj se takrat mladiči učijo o svetu, v katerem bodo živeli, in so posledično dobro prilagojeni in srečni psi, pravijo pri PDSA. Slabo socializirani mladiči ponavadi zrastejo v tesnobne pse, ki imajo lahko vedenjske težave. Ne glede na to, ali nameravate mladiče obdržati ali jih poslati v dobre domove, je pomembno, da jih crkljate in se z njimi igrate, jim omogočite raziskovanje in igro ter jih izpostavite čim več novim izkušnjam.

Nega novorojenega pasjega mladiča zahteva veliko dela, a teh prvih nekaj tednov mine kot bi mignil. Če bodo vaši mladiči posvojeni, se boste kmalu poslovili od njih, kar je pomavadi izkušnja z grenkim priokusom. Uživajte z mladiči, dokler so pri vas, in ko bo čas, da gredo, boste zadovoljni, ko boste vedeli, da ste jim omogočili najboljši možni začetek.

Biografija avtorice

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus je lastnica več domačih živali, blogerka na temo domačih živali in pisateljica romanov iz Tulse v Oklahomi, kjer običajno piše s polnim naročjem kosmatincev.

 

Pregledal dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Povezani članki

Povezani izdelki