Kako disciplinirati mačko?

Založil
min branje

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Svojo mačko imate radi. Zares jo imate radi. Toda vaš kosmati prijatelj ima svojo naravo, ki je lahko včasih precej ognjevita. Vedeti morate, kako kaznovati mačko, včasih pa morda ne veste, kako bi začeli. Učinkovito kaznovanje mačke lahko vključuje številne poskuse in napake. Tako kot smo ljudje različni, so različne tudi mačke. Nekatere mačke se lahko pozitivno odzovejo na določen način odpravljanja neustreznega mačjega vedenja, medtem ko druge lahko zavrnejo vse vaše poskuse in se njihovo vedenje samo še poslabša. Poleg tega obstajajo nekateri načini, ki jih pod nobenim pogojem ne smete uporabiti pri kaznovanju mačke.

Težko je vedeti, kako pravilno kaznovati mačko, če tega še nikoli niste počeli ali pa se je vaša prejšnja mačka sama priučila ustreznega vedenja. Če želite pravilno začeti, je pomembno, da veste, kaj morate in česa ne smete storiti pri kaznovanju svoje mačke. Ko vaš mucek – ali starejša mačka – razume, kaj je primerno vedenje, jo boste morali manjkrat kaznovati zaradi neprimernega vedenja. Konec koncev so mačke zelo pametne.

Česa ne smete storiti pri kaznovanju mačke?

Ne primerjajte svoje mačke s psom:če ste že dresirali svojega psa, morda mislite, da je kaznovanje mačke podobna stvar. Resnica je daleč od tega. Mačke in psi so zelo različne živali in jih ne učimo na enak način. Medtem ko pes sodeluje pri postopku učenja tako, da pozorno posluša vaše ukaze, mačka ne bo ubogala ukaza, naj sede in ostane na mestu. Prvi korak je torej spoznanje, da morate k mački pristopiti drugače, če želite zagotoviti uspešno učenje.

Mačke ne smete fizično kaznovati. Učenje hišnega ljubljenčka je lahko zelo naporno, če se učita skupaj, vendar kljub temu mačke nikoli ne smete fizično udariti med kaznovanjem. Mačke že v osnovi niso tolerantne do človeških oblik kazni, zato s fizično nadvlado mačke dosežete zgolj to, da pretrgate svojo vez z njo. Mačke nikoli ne pridržite k tlom, stresite ali udarite. S fizičnim poškodovanjem mačke lahko situacijo samo še poslabšate in povzročite njen napad ali umik. Poleg tega mačke težko povežejo fizično kazen z neprimernim vedenjem, zato je pravzaprav ne učite, naj se preneha tako vesti. Če se vam zdi, da je učenje živali prevelik zalogaj za vas, se obrnite za pomoč k družinskim članom ali celo strokovnemu dreserju. Ne smatrajte tega kot poraz, temveč kot podporo. Striped tabby cat on back nibbles on owner's finger

Ne vpijte, da bi nekaj dosegli: že tako ne govorite enakega jezika kot vaša mačka, zato ne mislite, da vas bo razumela bolje, če povzdignete svoj glas. Seveda mačka lahko razume, da sprememba v tonu pomeni nekaj novega, toda z vpitjem mačko lahko prestrašite ali pa celo povzročite neprimerno vedenje. Vpitje lahko povzroči stres in vznemirjenost pri vaši mački ter posledično dodatno neželeno vedenje.

Ne drgnite nosu mačke v neželeni pripetljaj: Edina stvar, ki jo boste dosegli s tem početjem, je, da boste mačko vznemirili. Ne morete poznati njenega razloga, zakaj ni uporabila mačjega stranišča, ona pa vam ne more obljubiti, da tega nikoli več ne bo storila. Z drgnjenjem njenega nosu usmerite pozornost na »kraj nesreče« in celo okrepite njeno razmišljanje, da lahko potrebo opravlja kjer koli. Najboljši ukrep je, da temeljito očistite območje in nadaljujete navajanje mačke na uporabo mačjega stranišča.

Ne dovolite neprimerne igre: morda mislite, da vaša mala mucka ne zna med igro početi drugega, kot da vas silovito praska ali grize. Toda vi veste, da nočete, da bi vas vaša odrasla mačka praskala ali grizla v vašem domu. Tako kot pri vseh drugih domačih živalih, ste vi tisti, ki morate že na začetku postaviti meje sprejemljivega vedenja. Če vas mačka med igranjem začne praskati ali gristi – celo nevede – takoj prekinite igro, da mucek ve, kaj je in kaj ni dovoljeno. To je še posebej pomembno pri igri z otroci. Če dovolite igro, kjer vam mačka grize prste, bo morda mislila, da to lahko počne tudi pri otrocih. Otroci se zaradi tega lahko začnejo bati mačke, česar pa nikakor ne želite.

Ne uporabljajte spreja: stari načini učenja so priporočali uporabo spreja, vendar mačka zelo verjetno ne bo povezala uporabe z neprimernim vedenjem. Ko boste uporabili sprej, bo mačka pobegnila in s tem prenehala svoje početje, ne bo pa razumela, da je ta ukrep povezan z njenim vedenjem. Če boste uporabljali sprej, mačka lahko pobegne že ob samem pogledu nanj, česar pa seveda ne želite.

Kaj morate storiti pri kaznovanju mačke?

Spodbujajte lepo vedenje: mačke niso dovzetne na kazni, lahko pa jih pohvalite ter jim ponudite okusne priboljške, s čimer jih boste naučili, da to povežejo s primernim vedenjem. Mačko vedno nagradite za lepo vedenje, tako da lahko poveže svoje vedenje s pozitivno spodbudo.

Takoj prekinite igro v primeru neprimernega vedenja: ni nujno, da je kaznovanje mačke vedno aktivno. Pravzaprav je preusmeritev pozornosti stran od mačke morda eden od najbolj učinkovitih načinov uveljavljanja vaših načel in preprečevanja neprimernega vedenja, kot je grizenje, praskanje in skakanje. Preusmeritev njene pozornosti na nekaj drugega je odličen način spodbujanja lepega vedenja in prenehanja neprimernega vedenja. Če mačka na primer začne praskati po vašem kavču, jo usmerite do stebrička za praskanje.

Pomislite na zdravje svoje mačke: ali mačka opravlja potrebo drugje, kot v mačjem stranišču? Medtem ko lahko navajanje mladih muckov na uporabo mačjega stranišča traja dlje časa, pa morajo starejše mačke to že znati. Če vaša mačka začne nenadoma opravljati potrebo ali urinirati na drugih mestih v vašem domu, jo naročite za obisk pri veterinarju. Ta sprememba vedenja je lahko pokazatelj zdravstvenih težav, kar pa bo potrdil veterinar. Nikakor ne želimo kaznovati mačke za nekaj, česar ne moremo preprečiti zaradi njenega zdravstvenega stanja. Obrnite se na veterinarja, ki vam bo pomagal odkriti vzrok za neželene nezgode. Če so nezgode povezane z zdravstvenim stanjem, vam bo veterinar pomagal odpraviti težavo, če pa gre za vedenjske težave, vam lahko svetuje, kako lahko spremenite to vedenje glede na njegove pretekle interakcije z vašo mačko.

Spremenite okolje: če želite, da mačka neha praskati usnjeni kavč in skakati na mize, lahko to naredite tako, da vnesete spremembe v okolje. Če imate na robu mize postavljen pekač, bo ta zgrmel na tla, če bo mačka skočila na mizo. Če na usnjeni kavč namestite mehko, svilnato odejo, bo mačka zdrsela navzdol, če bo poskušala splezati nanj. Nikoli pa ne izvedite sprememb, ki bi lahko poškodovale vašo mačko. Če pobrskate po internetu, lahko najdete številne varne načine, s katerimi lahko spremenite vedenje svoje mačke.

Najpomembnejši nasvet, ki si ga morate zapomniti, ko kaznujete svojo mačko, je, da z njo preživljate čas, se igrate ter jo nagradite za lepo vedenje. Vaša mačka je sicer lahko samostojna, vendar kljub temu hrepeni po vaši naklonjenosti.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila verjame v moč besede in v to, kako lahko s sporočilom obvestite ali celo preoblikujete ciljno občinstvo. Njene vsebine lahko najdete v internetu in tiskani obliki, vključno z intervjuji, vsebino, ki jo je napisala za druge osebe, objavami v spletnem dnevniku in ustvarjalno strokovno literaturo. Erin je navdušena nad SEO in vsemi stvarmi, povezanimi z družabnimi mediji. Diplomirala je na univerzi Fairfield University in ima magisterij iz kreativnega pisanja. Vzpostavite stik z njo na Twitterju @ReinventingErin ali pa preberite več o njej na spletni strani http://erinollila.com.

 

povezani članki

 • Nevarna ali strupena hrana za mačke

  Ko gre za vašo mačko, morate zagotoviti, da jo hranite z najboljšo mačjo hrano za vse njene prehranske potrebe. Včasih vas bo morda zamikalo, da bi ji dali ostanke hrane ali priboljške, vendar imejte v mislih, da je nekatera hrana lahko strupena za vašo mačko. Tukaj je navedena nekatera najbolj strupena hrana za mačke.
 • Pet pogostih vrst prebavnih motenj pri mačkah: kako ukrepati

  Portrait of funny cat yawning Prebavne motnje pri mačkah so tako pogoste, da njihovi latniki menijo, da je to nekaj povsem običajnega.
 • Razlogi za bruhanje mačke po hranjenju

  Lastniki mačk včasih krivijo novo hrano za mačke, če njihova mačka takoj po hranjenju izbruha hrano. Povezava je smiselna, vendar lahko drugi dejavniki razkrijejo drugačen vzrok, ki je zakoreninjen v vedenju.
 • Slabost in driska: ali gre za pasji nujni primer?

  Če je vaš hišni ljubljenček bolan ali ima drisko, najprej prekinite hranjenje in mu ponudite vodo le v majhnih požirkih, malo in pogosto.

Podobni izdelki

 • Keep your cat happy with Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153;Tender Chunks in Gravy with Beef. Each pouch is a complete food containing the right combination of vitamins and minerals to keep your cat in the very best of health.
 • Precisely balanced nutrition in two delicous flavours to help fuel the energy needs of cats during the prime of their life
 • <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight has a unique blend of ingredients and low fat content. Formulated to help your cat achieve healthy weight for longer life expectancy.
 • <P>Hill's<SUP>TM</SUP> <span class='nowrap'>Science Plan</span><SUP>TM</SUP> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is formulated to support optimal fitness, with clinically proven antioxidants, lean proteins and enhanced omega 3's. </P> <P></P> <UL> <LI>Supports lean muscle maintenance and ideal body weight. <LI>Controlled mineral levels to support urinary health. <LI>Highly digestible ingredients for optimal nutrient absorption. <LI>100% Guaranteed for quality, consistency and taste.</LI></UL>