Pet pogostih vrst prebavnih motenj pri mačkah: kako ukrepati

Založil
min branje

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Prebavne motnje pri mačkah so tako pogoste, da njihovi latniki menijo, da je to nekaj povsem običajnega. Če vaša mačka pogosto bruha (enkrat ali večkrat na teden) ali ima drisko, je to zagotovo znak težav. Morda je čas, da zamenjate njeno hrano ali okolje, vsekakor pa se morate o posvetovati tudi z veterinarjem. Tukaj je nekaj nasvetov, kako odpraviti najpogostejše vrste prebavnih motenj pri mačkah.

Ginger cat sitting in a litter box and looking at the camera.

1. Črevesne gliste

Notranji zajedavci so pri mačkah zelo pogosti – tudi pri hišnih mačkah. Najtežje pri diagnosticiranju in odpravljanju tovrstne težave je, da običajno niti ne opazite, da ima vaša mačka notranje zajedavce. Najpogostejša notranja zajedavca pri mačkah sta trakulja in glista.

Simptomi prisotnosti črevesnih zajedavcev v prebavnem sistemu mačke:

 • bruhanje,
 • driska,
 • črvi v iztrebkih ali bruhanju,
 • izguba telesne teže in
 • napihnjen trebuh.

Črevesne gliste pri mačkah niso samo nagnusne, temveč hkrati tudi nevarne za ljudi, zato je pomembno, da veterinar pregleda blato vaše mačke enkrat ali dvakrat na leto. V primeru pozitivnega rezultata upoštevajte vsa veterinarjeva navodila za odpravljanje notranjih zajedavcev.

2. Zaprtje

Zaprtje je še ena pogosta težava prebavnega sistema mačke. Zaprtje lahko povzroči dehidracija, bolečine, motnje motilitete (gibanje mišic) debelega črevesa ali redko zdravstveno stanje, imenovano megakolon, in se pojavi pri mačkah, ki ne odvajajo blata redno, ali imajo težave s kroničnim oziroma nekroničnim zaprtjem.

Redno zaprtje je resna težava. Veterinar vam bo svetoval, da povečate vnos tekočine pri mački tako, da zamenjate njeno suho hrano s konzervirano ter zagotovite, da se mačka več giblje in varno izgubi telesno težo. Veterinar vam lahko priporoči tudi uporabo specializirane hrane za mačke s prebavnimi motnjami, kot je mačja hrana Hill's Prescription Diet Če se vaša mačka dlje časa zadržuje na mačjem stranišču brez kakršnega koli uspeha, jo čim prej odpeljite k veterinarju.

3. Sprimki dlak

Sprimki dlak so zelo pogosti, kar pa ne pomeni, da mora vaša mačka živeti z njimi. Sprimki dlak nastanejo zaradi prekomernega izpadanja dlak ali morebitnih prebavnih motenj. Če mačka le občasno izloči kakšen sprimek dlak (ne več kot enkrat na mesec), potem vam ni treba poklicati veterinarja.

Za mačke, ki jim želite zamenjati hrano zaradi sprimkov dlak, priporočamo mačjo hrano Hill's Science Plan Adult Hairball Control Light Cat Food Ta hrana vsebuje posebne vlaknine za zmanjšanje nastanka sprimkov dlak in je nizkokalorična, kar je še posebej primerno, saj ima večina hišnih mačk običajno težave s prekomerno težo. Če težav s sprimki dlak ne morete odpraviti, je priporočljivo mačka peljati v salon za nego mačk ali obiskati veterinarja.

White cat in blue collar yawning.

4. Vnetna bolezen debelega črevesja in gastrointestinalni limfom

Ena od bolj nadležnih stanj prebavnega sistema mačk je vnetna bolezen debelega črevesja ali IBD. Prebavne motnje pri mačkah, povezane z boleznijo IBD, vključujejo bruhanje, drisko, mehko blato ter izgubo teka in telesne teže. Točen vzrok za nastanek bolezni IBD ni znan. Strokovnjaki menijo, da gre za genetsko motnjo imunskega sistema, ki povzroči povečan imunski odziv na hrano, zajedavce ali bakterije.

IBD je izjemno neprijetna bolezen, saj so njeni znaki podobni številnim simptomom drugih gastrointestinalnih motenj, njeno točno diagnosticiranje pa je mogoče samo z biopsijo črevesja. Številni lastniki ne želijo poslati svoje mačke na operacijo, zato se raje odločijo za manj invaziven ultrazvok trebuha. Čeprav bolezni IBD ni mogoče točno diagnosticirati z ultrazvokom, pa obstaja več znakov, ki kažejo na to motnjo. Ena od nji so zadebeljene črevesne stene. Zdravljenje bolezni IBD običajno vključuje odpravljanje črevesnih zajedavcev in po potrebi antibiotično terapijo. Vaša mačka bo morda potrebovala tudi oralne ali injekcijske steroide in nežnejšo hipoalergeno hrano.

Pri IBD-ju je pomembno zmanjšati vnetje. Kronično vnetje lahko pri mački sčasoma povzroči nastanek gastrointestinalnega limfoma, ki je maligna (rakava) oblika mačje vnetne bolezni debelega črevesja. Če je bila pri vaši mački diagnosticirana vnetna bolezen debelega črevesja, podrobno upoštevajte veterinarjeva navodila.

5. Alergije na hrano

Prave alergije na hrano so pri mačkah zelo redke in običajno vključujejo kombinacijo gastrointestinalnih znakov (bruhanje, driska ali napenjanje) in težave s kožo (srbečica, rdeče lise in izguba dlake). Alergije na hrano prizadenejo imunski sistem v črevesju in koži. Po besedah strokovnjakov v veterinarskem centru Tufts Cummings Veterinary Medical Centerso najpogostejše alergije na hrano pri hišnih ljubljenčkih alergije na govedino, mlečne izdelke in ribe..

Če veterinar pri vaši mački sumi na alergijo na hrano, predpiše 10–12-tedensko dieto s hipoalergeno hrano. V tem času morate mačko hraniti SAMO s predpisano hipoalergeno hrano, da izločite sestavine, na katere je mačka morda alergična. Če mačka v tem času zaužije kar koli drugega, morate dieto znova začeti od začetka. Če ima mačka hudo alergijo, gastrointetinalni simptomi izzvenijo v dveh tednih, težave s kožo pa v 10 tednih. Za boljše počutje lahko veterinar mački predpiše tudi steroide.

Naj vas ne zajame panika, če se pri mački nenadoma pojavijo prebavne motnje. Vaša mačka in njen trebušček bosta zdrava, če boste vedeli, na katere prebavne motnje morate biti pozorni pri svoji mački in kateri simptomi so pokazatelj, da mora vaša mačka obiskati veterinarja.

Contributor Bio

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten je leta 2002 diplomirala na veterinarski fakulteti UC Davis School of Veterinary Medicine. Dr. Wooten je članica ameriškega združenja veterinarjev novinarjev. Dela v manjši živalski kliniki v Greeleyju v Koloradu, javno predava o zdravstvenih težavah, vodstvu ter komunikaciji s strankami in piše. Z družino se rada odpravi na taborjenje, smuča, se potaplja in se udeleži triatlonov.

Povezani članki

 • Nevarna ali strupena hrana za mačke

  Ko gre za vašo mačko, morate zagotoviti, da jo hranite z najboljšo mačjo hrano za vse njene prehranske potrebe. Včasih vas bo morda zamikalo, da bi ji dali ostanke hrane ali priboljške, vendar imejte v mislih, da je nekatera hrana lahko strupena za vašo mačko. Tukaj je navedena nekatera najbolj strupena hrana za mačke.
 • Razlogi za bruhanje mačke po hranjenju

  Lastniki mačk včasih krivijo novo hrano za mačke, če njihova mačka takoj po hranjenju izbruha hrano. Povezava je smiselna, vendar lahko drugi dejavniki razkrijejo drugačen vzrok, ki je zakoreninjen v vedenju.
 • Slabost in driska: ali gre za pasji nujni primer?

  Če je vaš hišni ljubljenček bolan ali ima drisko, najprej prekinite hranjenje in mu ponudite vodo le v majhnih požirkih, malo in pogosto.
 • Kako ravnati z razdraženim želodcem vaše mačke

  Veliko hišnih ljubljenčkov ima občasno težave z razdraženim želodcem. Čeprav določene podrobnosti včasih niso prijetne za branje, je pomembno, da veste, kaj lahko pričakujete.

Podobni izdelki

 • Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Indoor Cat Chicken is for cats with an indoor lifestyle. Formulated with clinically proven antioxidants, lean proteins and enhanced Omega 3s.
 • Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sensitive Stomach & Skin Adult dry cat food provides precisely balanced nutrition for sensitive digestive systems and to improve skin and coat health.
 • Hill's Science Plan Hrana za odrasle mačke Hairball Indoor Mature

  Advanced Fibre Technology helps reduce hairballs in adult cats living indoors
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT suha hrana za odrasle mačke

  Advanced nutrition with 5 essential health benefits