Nevarna ali strupena hrana za mačke

Založil
min branje

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ko gre za vašo mačko, morate zagotoviti, da jo hranite z najboljšo mačjo hrano za vse njene prehranske potrebe. Včasih vas bo morda zamikalo, da bi ji dali ostanke hrane ali priboljške, vendar imejte v mislih, da je nekatera hrana lahko strupena za vašo mačko. Tukaj je navedena nekatera najbolj strupena hrana za mačke.

Čebula in česen

Čebula, česen, šalotka in por lahko poškodujejo njene rdeče krvničke in povzročijo anemijo. Ta hrana je običajno strupena, če jo mačka zaužije v večjih količinah, vendar so lahko strupene tudi koncentrirane oblike čebule ali česna, kot je čebulna juha ali česen v prahu. Mačke, ki kažejo znake utrujenosti in slabotnosti, imajo zmanjšan tek, blede dlesni in oranžen oziroma temen urin, morate takoj peljati k veterinarju.

Tabby cat approaches woman by standing on the arm of a green and white plaid couch.

Surova jajca, surovo meso in kosti

Tako kot pri ljudeh, lahko tudi pri mačkah uživanje surovih jajc ali surovega mesa vodi v zastrupitev s salmonelo ali bakterijo E. coli. Simptomi te bolezni so lahko različni, vključujejo pa bruhanje, drisko in utrujenost. Salmonela in E. coli sta prav tako nalezljivi za ljudi, zato si temeljito umijte svoje roke, ko kuhate s takšnimi vrstami hrane, in preprečite, da bi surovo hrano zaužila vaša mačka. Surova jajca vsebujejo tudi encim, ki lahko povzroči težave s kožo ali kožuhom. Mačke prav tako ne hranite s surovimi kostmi – lahko se zaduši ter poškoduje prebavni trakt ali zobe.

Čokolada in kofeinski napitki

Vsi smo že slišali, da je čokolada lahko usodna za pse, prav tako pa je strupena tudi za mačke. Čokolada vsebuje snovi, imenovane metilksantini, ki lahko povzročijo bruhanje in drisko, visoko telesno temperaturo, trzanje mišic, motnje srčnega ritma, bolečine v trebuhu, povečano žejo in napade. Metilksantine je mogoče najti tudi v kofeinskih pijačah in se jih je treba izogibati. Če pri svoji mački opazite katerega koli od teh znakov, obiščite veterinarja. Kot splošno pravilo velja, da je temna čokolada bolj nevarna kot mlečna ali bela čokolada.

Alkohol in surovo testo

Alkoholne pijače in hrana, ki vsebuje alkohol, so lahko nevarni za vašo mačko. Njihovo zaužitje lahko povzroči bruhanje, drisko, drgetanje, dezorientiranost, težave z dihanjem, komo in celo smrt. Mačka prav tako ne sme zaužiti surovega testa. Surovo testo povzroči razširitev želodca ali pa nastanek alkohola v njem. Če menite, da je vaša mačka zaužile že samo majhno količino alkohola, jo takoj peljite k veterinarju.

Mleko in mlečni izdelki

Čeprav vaša mačka morda rada pije mleko, pa to ni nujno dobro zanjo. Mačke težko prebavijo laktozo v mleku, ki lahko povzroči bolečine v trebuhu in drisko. Večina mačk zaužije laktozo le v materinem mleku, ko so mladički. Mladi mucki pijejo materino mleko le nekaj tednov, zato njihovi prebavni sistemi običajno ne sprejmejo dobro ponovne uvedbe laktoze. Čeprav nekatere mačke nimajo težav z uživanjem mleka, pa je priporočljivo, da kot mladički pijejo le materino mleko zaradi morebitnih prebavnih motenj.

Grozdje in rozine

Že zelo majhna količina grozdja in rozin lahko povzroči pri mački zdravstvene težave – pride lahko celo do hitre odpovedi delovanja ledvic. V 12 urah od zaužitja včasih mačka začne bruhati. Morebitni drugi znaki, ki se lahko pojavijo v roku 24 ur, vključujejo utrujenost, drisko, zmanjšan tek, bolečine v trebuhu in zmanjšano potrebo po uriniranju.

Grozdje in rozine lahko pri mačkah povzročijo odpoved ledvic in že zelo majhne količine lahko škodijo vaši mački. Razlogi za takšen učinek teh dveh vrst hrane še ni znan. Zgodnja znaka sta bruhanje in hiperaktivnost. Čeprav nekatere mačke ne kažejo nobenih bolezenskih znakov, priporočamo, da mačke ne hranite z grozdjem oziroma ne puščate grozdja in rozin na pultu in drugih mestih, ki jih mačka lahko doseže.

Hrana za pse

Pasja hrana ni strupena za mačke, vendar vaša mačka potrebuje povsem drugačna hranila kot pes. Mačja hrana mora vsebovati veliko vitamina A, tavrina, arahidonske kisline in beljakovin, medtem ko ima pasja hrana dosti nižje ravni teh hranil. Psi lahko preživijo ob nizkih ravneh vitamina A, medtem ko mačke ne morejo. Psi prav tako lahko sami proizvedejo tavrin in arahidonsko kislino, mačke pa morajo zaužiti te kisline s hrano. Brez zadostne količine tavrina se lahko pri mačkah razvijejo težave s srcem, vidom in zobmi.

Kako preprečiti, da mačke zaužijejo nevarno hrano

Zdravje in dobro počutje vaše mačke sta odvisna od vrste hrane, ki jo zaužije. Če mački preprečite dostop do strupene in nevarne hrane ter ji zagotovite uravnoteženo prehrano, ustrezno skrbite za njeno zdravje.

Nasveti, kako preprečiti, da mačka zaužije nevarno in strupeno hrano:

  • Hrane ne hranite na dosegu mačke. Če imate zvedavega mucka, na omarice namestite mačje ključavnice.
  • Preprečite, da je mačka na pultu ali mizi, medtem ko kuhate ali jeste.
  • Mačke ne hranite z ostanki hrane.
  • Še posebej bodite bolj pozorni med prazniki. To je čas, ko je na voljo veliko različnih vrst hrane, ki lahko škoduje njenemu želodcu oziroma zdravju.

Če opazite oziroma menite, da je vaša mačka zaužila takšno hrano, jo takoj peljite k veterinarju. Čeprav nekatera hrana pri vaši mački lahko povzroči zgolj nelagodno počutje, pa je druga lahko bolj nevarna za njeno zdravje. V primeru dvoma se za nasvet posvetujte z veterinarjem.

Povezani članki

Podobni izdelki

  • Keep your cat happy with Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153;Tender Chunks in Gravy with Beef. Each pouch is a complete food containing the right combination of vitamins and minerals to keep your cat in the very best of health.
  • Precisely balanced nutrition in two delicous flavours to help fuel the energy needs of cats during the prime of their life
  • <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight has a unique blend of ingredients and low fat content. Formulated to help your cat achieve healthy weight for longer life expectancy.
  • <P>Hill's<SUP>TM</SUP> <span class='nowrap'>Science Plan</span><SUP>TM</SUP> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is formulated to support optimal fitness, with clinically proven antioxidants, lean proteins and enhanced omega 3's. </P> <P></P> <UL> <LI>Supports lean muscle maintenance and ideal body weight. <LI>Controlled mineral levels to support urinary health. <LI>Highly digestible ingredients for optimal nutrient absorption. <LI>100% Guaranteed for quality, consistency and taste.</LI></UL>