Kako ravnati z razdraženim želodcem vaše mačke

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Na pomoč, moja mačka ima želodčne težave!

Ste opazili, da ima vaša mačka krvavo blato ali da jo še vedno sili na bruhanje? Veliko mačk ima občasno težave z razdraženim želodcem. Čeprav določene podrobnosti včasih niso prijetne za branje, je pomembno, da veste, kaj lahko pričakujete in kako ravnati. Bruhanje in driska nista zabavna ne za naše hišne ljubljenčke ne za nas kot lastnike, toda občasne slabosti ali vodeni iztrebki so sestavni del življenja naših hišnih ljubljenčkov.


Preverite znake 

Če slišite, da gre mački na bruhanje, hitro ukrepajte in pred njo položite časopis ali staro skledo ali pladenj. Na ta način ga ne bo potrebno prestavljati, če se slabo počuti, obenem pa boste omejoli nered, ki bo ob tem nastal. Podobno lahko mačko, ki praska po vratih vrati in želi ven, črviči in morda nima enakega nadzora nad svojim črevesjem kot običajno. Nekatere mačke so lahko videti nemirne, če imajo bolečine v trebuhu, ali pa se samo zvijejo in izgledajo slabo. Drugi znaki, na katere morate biti pozorni, so izguba teže, spremembe pri apetitu, napenjanje, kruljenje po želodcu ali napenjanje med gibanjem.


Zakaj pride do tega? 

V večini primerov pride pri mačkah do želodčnih težav, ko pojedo nekaj, na kar imajo reakcijo, na primer ptico ali miško, ki so jo ujele, ali ko se jim zatakne hrana ali kepice dlake. Z malo pomoči večina mačk razmeroma hitro premaga tovrstne težave, zato svojega veterinarja čim prej povprašajte za nasvet. Nekatere mačke pa imajo dolgotrajnejše težave, za katere se zdi, da nikoli ne izzvenijo v celoti ali pa se pojavijo v različnih obdobjih. Veterinar bo običajno opravil različne preiskave, da ugotovi vzrok trebušnih težav, ki so dolgotrajnejše. Vodite dnevnik o tem, kdaj ima mačka težave, zabeležite znake, ki jih kaže, in kaj je jedla v dneh pred težavami, da boste lažje postavili diagnozo.

Najboljši nasveti

 • Če vaša mačka bruha, ji takoj preprečite dostop do hrane in poskrbite, da bo sveža voda vedno na voljo.
 • Če se zdi, da se mačka slabo počuti, še naprej bruha ali ima kri v bruhanju ali drisko, se obrnite na svojega veterinarja.
 • Veterinarja povprašajte, kdaj lahko začnete mački ponujati majhne količine lahko prebavljive hrane. Terapevtska hrana za mačke, ki je na voljo v veterinarskih ambulantah, se pogosto priporoča hišnim ljubljenčkom po želodčnih težavah.
 • Nadaljujte s hranjenjem mačke s priporočeno hrano približno 5 dni ali po navodilih vašega veterinarja.
 • Po tem času počasi dodajajte manjše količine običajne hrane vaše mačke, količino postopoma povečujte in obenem zmanjšujte količino terapevtske hrane v naslednjih 7 dneh, dokler se ne vrnete na običajno hrano.

Če vas skrbi zdravje vašega ljubljenčka, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.

Pregledali dr. Hein Meyer, DVM, dr., Dipl-ECVIM-CA in dr. Emma, Milne BVSc FRCVS

Povezani članki

Povezani izdelki

 • Keep your cat happy with Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153;Tender Chunks in Gravy with Beef. Each pouch is a complete food containing the right combination of vitamins and minerals to keep your cat in the very best of health.
  Buy Now »
 • Precisely balanced nutrition in two delicous flavours to help fuel the energy needs of cats during the prime of their life
  Buy Now »
 • <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight has a unique blend of ingredients and low fat content. Formulated to help your cat achieve healthy weight for longer life expectancy.
  Buy Now »
 • <P>Hill's<SUP>TM</SUP> <span class='nowrap'>Science Plan</span><SUP>TM</SUP> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is formulated to support optimal fitness, with clinically proven antioxidants, lean proteins and enhanced omega 3's. </P> <P></P> <UL> <LI>Supports lean muscle maintenance and ideal body weight. <LI>Controlled mineral levels to support urinary health. <LI>Highly digestible ingredients for optimal nutrient absorption. <LI>100% Guaranteed for quality, consistency and taste.</LI></UL>
  Buy Now »