Limfom pri mačkah: Kaj morate vedeti

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Najboljši način za skrb za zdravje in dobro počutje vaše mačke je, da razumete, kako deluje njeno telo in na kaj morate biti pozorni, ko je bolna. Tukaj je vse, kar morate vedeti o limfomu pri mačkah, da boste lahko najbolj podučen lastnik/-ca hišnega ljubljenčka.

Limfom pri mačkah

Limfom pri mačkah je rak limfnega sistema, ki je skupek limfocitov (krvnih celic) in organov (bezgavk itd.). Prizadene lahko številne sisteme v mačjem telesu in je najpogostejši vzrok za tumorje hrbtenjače.

Po podatkih veterinarske šole The Royal Veterinary College, je mačji limfom najpogosteje diagnosticiran rak pri mačkah. Pri mačkah obstaja veliko vrst limfomov, najpogostejši pa je črevesni limfom, znan tudi kot gastrointestinalni (GI) ali alimentarni limfom. Različni dejavniki bodo določili, kako bo ta rak vplival na vašo mačko.

Posnetek od blizu veselega indijskega mladega para, žene in moža, ki stojita doma v sobi in v rokah držita ljubko mačko.

Vzroki

Pojav mačjega limfoma povezujejo z virusom mačje levkemije (FeLV) in v manjši meri z virusom mačje imunske pomanjkljivosti (FIV). Mačke, ki so pozitivne na mačjo levkemijo, običajno zbolijo za rakom v mlajših letih. Danes je veliko mačk nastanjenih v zaprtih prostorih in ker so testiranja in cepljenja proti FeLV zelo razširjena, je limfom pri mlajših mačkah manj pogost. Pri mačkah, ki so negativne na virus, se limfom navadno razvije v starejši starosti.

Po podatkih Blue Cross lahko izpostavljenost tobačnemu dimu poveča tveganje za limfom pri mačkah. Pojasnjujejo, da čeprav je pasivno kajenje lahko škodljivo za vse hišne ljubljenčke, a so mačke še posebej ranljive. Ne samo, da vdihavajo dim iz zraka, ampak lahko med samonegovanjem zaužijejo tudi strupene delce dima, ki se nahaja na njihovi dlaki.

Vrste limfoma pri mačkah

Ker limfni sistem sodeluje z vsemi sistemi v telesu, lahko limfom prizadene katerega koli od teh organov. Glavne vrste limfoma vključujejo:

 • Alimentarni (prebavni trakt)
 • Mediastinalni (prsni koš)
 • Ledvični (ledvice)
 • Nosni (nos)
 • Hrbtenični (hrbtenica)
 • Kožni (koža)
 • Multicentrični (kar pomeni, da je prizadetih več organov, največkrat vranica in jetra)

Znaki limfoma pri mačkah

Znaki limfoma pri mačkah so odvisni od tega, kateri organi so prizadeti. V nadaljevanju so navedeni znaki, na katere morate biti pozorni glede na lokacijo limfoma:

 • Prebavni trakt: Bruhanje, driska, zaprtje, izguba apetita, hujšanje, letargija in krvavo blato.
 • Prsni koš: Dihanje z odprtimi usti, kašelj, izguba apetita, hujšanje in regurgitacija.
 • Ledvice: Povečano pitje in uriniranje, hujšanje in izguba apetita.
 • Nos: Kronični izcedek iz nosu, krvav nos, otekel nos, kihanje, izguba apetita, izcedek iz oči in hrupno dihanje.
 • Hrbtenjača: Slabost ali paraliza zadnjih nog.
 • Koža: Srbenje, izpadanje dlake in krvaveči kožni tumorji.

Če pri mački opazite katerega od teh znakov, se nemudoma posvetujte z veterinarjem. Lahko diagnosticira stanje vaše mačke in določi najboljše zdravljenje.

Diagnoza

Limfom se diagnosticira s kombinacijo informacij. Če vaš veterinar sumi, da ima vaša mačka limfom, vas bo vprašal o zgodovini in življenjskem slogu vaše mačke. Verjetno bo nadaljeval s fizičnim pregledom vaše mačke, laboratorijskimi preiskavami (vključno s preiskavami krvi, analizo urina in testiranjem na FeLV in FIV) ter slikovnimi študijami, kot so rentgenski posnetki in ultrazvok.

Testiranje, ki ga bo priporočil vaš veterinar, se bo razlikovalo glede na vrsto limfoma, za katerega sumi, da gre. Če je na primer prisotna tvorba ali otekla bezgavka, lahko naredi tudi biopsijo. To vključuje odvzem majhnega vzorca prizadetega tkiva in pregled za rakave celice.

Oranžna tigrasta mačka v veterinarski kliniki

Zdravljenje

Cilj zdravljenja mačjega limfoma je raka privesti v remisijo (odstraniti vse znake in simptome) in povečati kakovost življenja vaše mačke za čim daljši čas. Ker je limfom že zelo razširjen v telesu, pojasnjujejo na Blue Cross, je kemoterapija ponavadi boljša možnost kot operacija. Mačke se običajno na to zdravljenje dobro odzovejo in nimajo neprijetnih stranskih učinkov kot ljudje, kot sta izpadanje dlake ali slabost. 

Če kemoterapija ne pride v poštev, vam lahko veterinar priporoči obsevanje in v redkih primerih operacijo. Mačke lahko prejemajo tudi zdravila, kot je prednizon (steroid), za lajšanje simptomov raka.

Prognoza

S kemoterapijo lahko pri mnogih mačkah dosežemo začasno remisijo kliničnih znakov in ohranimo dobro kakovost življenja. Nekatere mačke lahko dosežejo remisijo raka do nekaj let, odvisno od njihove individualne situacije. Vendar se bo napoved razlikovala glede na vrsto limfoma, na to ali je vaša mačka pozitivna na FeLV in/ali FIV in kje se rak nahaja. Mačke, ki so pozitivne na FeLV ali FIV, imajo pogosto slabšo prognozo. 

Lastniki hišnih ljubljenčkov naj se posvetujejo tudi s svojim veterinarjem o prehranskih zahtevah za mačke z limfomom.

Preprečevanje

Čeprav limfoma ne morete preprečiti, lahko z ukrepi zmanjšate možnosti, da bi vaša mačka zbolela.

Mačko imejte v zaprtih prostorih

To jim bo preprečilo stik z mačkami, ki so pozitivne na FeLV ali FIV.

Testiranje na FIV in FeLV

Svojo mačko testirajte, če je to mogoče, ko je še mladič. Če v svoje gospodinjstvo vključite novo mačko, jo testirajte, preden jo izpostavite svoji mački.

Mačke cepite proti FeLV

Trenutno ni cepiva proti FIV, lahko pa svojo mačko cepite proti FeLV. Če se vaša mačka zadržuke zunaj, poskrbite, da bo njeno cepivo proti FeLV osveženo.

Okolje vaše mačke naj ne vsebuje dima

Pasivno kajenje ni dobro za nikogar, in po mnenju organizacije Blue Cross to vključuje tudi mačke.

Opravljajte redne preglede pri veterinarju

Zgodnje odkrivanje je ključno. Svojo mačko peljite na pregled dvakrat letno in zahtevajte letne teste krvi za mačke, stare 7 let in več.

Napredek v medicini in boljša izobrazba lastnikov hišnih ljubljenčkov še naprej izboljšujeta možnosti za odkritje raka pri mačkah. Od zgodnjega odkrivanja do zmanjševanja dejavnikov tveganja lahko sprejmete ukrepe, ki bodo vaši mački pomagali živeti najboljše življenje.

Biografija avtorice

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten je leta 2002 diplomirala na Veterinarski fakulteti UC Davis in je pooblaščena veterinarska novinarka s 16 letnimi izkušnjami v veterinarski kliniki za male živali, je znana mednarodna govornica in pisateljica s področja veterine in zdravstvenega varstva živali ter zavzeto pomaga lastnikom hišnih ljubljenčkov, da se naučijo, kako bolje skrbeti za svoje kosmatince.

 

Pregledal dr. Hein Meyer, DVM, dr., Dipl-ECVIM-CA