Na pomoč, moj pes ima želodčne težave!

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ste opazili, da ima vaš pes krvave kakce ali da mu je še vedno slabo? Veliko psov ima občasno težave z razdraženim želodcem. Čeprav določene podrobnosti včasih niso prijetne za branje, je pomembno, da veste, kaj lahko pričakujete in kako ravnati. Bruhanje in driska nista zabavna ne za naše hišne ljubljenčke ne za nas kot lastnike, toda občasne slabosti ali vodeni iztrebki so sestavni del življenja naših hišnih ljubljenčkov.

Preverite znake

Če slišite, da gre psu na bruhanje, hitro ukrepajte in pred njega položite časopis ali staro skledo ali pladenj. Na ta način ga ne bo potrebno prestavljati, če se slabo počuti, obenem pa boste omejoli nered, ki bo ob tem nastal. Podobno lahko psa, ki cvili pred vrati in želi ven, črviči in morda nima enakega nadzora nad svojim črevesjem kot običajno. Nekateri psi so lahko videti nemirni, korakajo naokoli in lahko celo začnejo kopati luknje, če imajo bolečine v trebuhu, ali pa se samo zvijejo in izgledajo slabo. Drugi znaki, na katere morate biti pozorni, so izguba teže, spremembe pri apetitu, napenjanje, kruljenje po želodcu ali napenjanje med gibanjem.

Zakaj pride do tega?

V večini primerov želodčne težave psi psu povzroča prekomerno hranjenje, uživanje napačne vrste hrane (kot je pokvarjena hrana), uživanje nečesa, na kar imajo reakcijo, ali zavračanje hrane. Z malo pomoči večina psov razmeroma hitro premaga tovrstne težave, zato svojega veterinarja čim prej povprašajte za nasvet.

Nekateri psi pa imajo dolgotrajnejše težave, za katere se zdi, da nikoli ne izzvenijo v celoti ali pa se pojavijo v različnih obdobjih. Veterinar bo običajno opravil različne preiskave, da ugotovi vzrok trebušnih težav, ki so dolgotrajnejše. Vodite dnevnik o tem, kdaj ima pes težave, zabeležite znake, ki jih kaže, in kaj je jedel v dneh pred težavami, da boste lažje postavili diagnozo.

Najboljši nasveti

  • Če vaš pes bruha, mu takoj preprečite dostop do hrane in poskrbite, da bo sveža voda vedno na voljo.
  • Če se zdi, da se pes slabo počuti, še naprej bruha ali ima kri v bruhanju ali drisko, se obrnite na svojega veterinarja.
  • Veterinarja povprašajte, kdaj lahko začnete psu ponujati majhne količine lahko prebavljive hrane. Terapevtska hrana za pse, ki je na voljo v veterinarskih ambulantah, se pogosto priporoča hišnim ljubljenčkom po želodčnih težavah.
  • Nadaljujte s hranjenjem psa s priporočeno hrano približno 5 dni ali po navodilih vašega veterinarja.
  • Po tem času počasi dodajajte manjše količine običajne hrane vašega psa, količino postopoma povečujte in obenem zmanjšujte količino terapevtske hrane v naslednjih 7 dneh, dokler se ne vrnete na običajno hrano.

Če vas skrbi zdravje vašega ljubljenčka, se vedno posvetujte s svojim veterinarjem.

Pregledali dr. Hein Meyer, DVM, dr., Dipl-ECVIM-CA in dr. Emma, Milne BVSc FRCVS

Povezani članki

Povezani izdelki