Kožni rak pri psih: Simptomi, diagnoza in zgodnje odkrivanje

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Za kožni rak pri ljudeh ste že slišali, toda ali lahko tudi psi dobijo kožnega raka? Kako izgleda kožni rak pri psu? Psi lahko razvijejo več različnih vrst kožnega raka in tako kot pri ljudeh lahko vsak kaže drugačne znake. Na srečo je večina kožnih izrastkov pri psih benignih, od maščobnih tumorjev (lipomov) do lojnih cist.

Ali lahko psi dobijo kožnega raka?

Da. Po podatkih veterinarske šole Royal Veterinary College, obstajajo različne vrste kožnega raka, ki lahko prizadene pse. Ti vključujejo:

  • Tumorji mastocitov. Najpogostejši tumorji pri psih so tumorji mastocitov, ki prizadenejo vrsto belih krvničk, imenovanih mastociti, ki lahko povzročijo rakaste izrastke na ali pod kožo. 
  • Karcinom. Ta rak lahko prizadene različne kožne celice in ga poznamo glede na vrsto prizadete celice. Primeri vključujejo bazalnocelični karcinom in skvamoznocelični karcinom.
  • Melanom. Ta rak prizadene pigmentne celice, ki določajo barvo kože vašega psa. 
  • Limfom. Ta rak izvira iz limfnega sistema in se, če prizadene kožo, imenuje kožni limfom.

Čeprav ni jasnega odgovora zakaj nekateri psi zbolijo za kožnim rakom, organizacija Blue Cross opisuje naslednje dejavnike tveganja:

  • Izpostavljenost soncu in sončne opekline.
  • Kompulzivno lizanje določenega področja kože. 
  • Genetika in pasma.

Blue Cross pojasnjuje, da so na splošno psi s svetlo kožo, tanko dlako ali malo dlake izpostavljeni največjemu tveganju za kožnega raka. Pri nekaterih pasmah obstaja tudi večja verjetnost, da zbolijo za določenimi vrstami raka v primerjavi z drugimi. Po PDSA so na primer, beagli, boksarji in buldogi so med pasmami, ki so najbolj ogrožene za nastanek tumorjev mastocitov.

Prav tako so pri nekaterih pasmah pogostejše benigne tvorbe; Labradorci so bolj dovzetni za lipome, medtem ko so pudlji še posebej nagnjeni k razvoju cist. Vendar pa lahko rak prizadene katero koli pasmo psa in za nekatere rakave tvorbe se lahko zmotno misli, da so benigne. Zato je pomembno, da ste pozorni in se o morebitnih spremembah kože vašega psa pogovorite s svojim veterinarjem.

Kako izgleda kožni rak pri psih?

Ali lahko psi dobijo kožnega raka? Da. Torej, kako izgleda kožni rak pri psu? Po podatkih Blue Cross se lahko kožni rak pojavi v veliko različnih oblikah, od zatrdlin in bul do krast in bradavic. Znamenja ali izrastki se lahko razlikujejo tudi po barvi. 

Na primer, večina vrst kožnega raka je videti kot grudice na koži, na katerih je dlaka lahko prisotna ali pa tudi ne. Vendar se lahko maligni melanom pojavi tudi kot črno ali rjavo znamenje in je lahko izbočen, kot madež, ali raven. Po drugi strani pa se kožni limfom lahko kaže v obliki rdečih madežev in luskaste kože, ki so podobni lišajem. Tako kožni limfom kot maligni melanom sta lahko hitro usodna in zahtevata takojšnjo diagnozo in zdravljenje. 

Koliko naj vas skrbi, če pri svojem psu zatipate bulo? Splošno pravilo je, da je vsaka bulica na koži vašega psa lahko razlog za skrb, še posebej, če je nova ali hitro rastoča. Recimo, da svojega psa ves vedno božate na njegovem najljubšem mestu. Nekega dne opazite majhno zatrdlino. Kasneje opazite, da se je povečala. To bi lahko bil znak za težave. Ne pozabite pa, da so nekatere vrste raka lahko čvrste, druge pa mehke, zato občutek rasti ni zanesljiv pokazatelj. 

Drug znak, na katerega morate biti pozorni, je tvorba, za katero se zdi, da krvavi ali se iz nje cedi brez razloga. Vašega psa lahko to moti ali pa tudi ne, zato njegova raven zanimanja ali stiske na splošno ni zanesljiv pokazatelj rakaste tvorbe.

Diagnosticiranje kožnega raka pri psih

Ko svojega psa pripeljete k veterinarju z zaskrbljujočimi kožnimi simptomi, bo veterinar verjetno opravil igelno aspiracijo. Ta postopek vključuje zabadanje igle, podobne tisti, ki se uporablja za cepljenje, v tvorbo za ekstrahiranje vzorca celic. Vaš veterinar lahko nato pregleda celice pod mikroskopom ali pa pošlje vzorec specialistu za patologijo. Včasih nekaj celic na preparatu ni dovolj za postavitev diagnoze, zato bo vaš veterinar morda moral opraviti biopsijo na psu ali kirurško odstraniti celotno maso in jo poslati na testiranje. To je najnatančnejši način za postavitev diagnoze.

Obrezan portret neprepoznavnega veterinarja, ki pregleduje belega labradorca na veterinarski kliniki, prostor za kopiranje

Zdravljenje kožnega raka pri psih

Diagnozo raka pri vašem psu ni nikoli enostavno prejeti. Poleg vseh čustev, ki jih morda doživljate, se verjetno sprašujete o naslednjih korakih. Kakšno zdravljenje je na voljo? Kako lahko najbolje podprete svojega psa? 

Na srečo je veliko vrst kožnega raka pri psih mogoče pozdraviti s kirurško odstranitvijo. Če je rak agresiven ali se je razširil na druge dele telesa (»metastaziral«), vam lahko veterinar priporoči tudi kemoterapijo ali obsevanje. Pomembno je, da se s svojim veterinarjem odkrito pogovorite, da boste razumeli vse možnosti zdravljenja, ki so na voljo vam in vašemu psu.

Zgodnje odkrivanje je ključno

Čeprav kožnega raka pri psih ni mogoče popolnoma preprečiti, lahko zgodnje odkrivanje pomeni veliko razliko pri hitrejšem okrevanju in morda daljši življenjski dobi psa. Če želite redno spremljati zdravje svojega psa, ga vsaj enkrat na teden temeljito prebožajte in poiščite morebitne sumljive zatrdline, bule ali znamenja. Imejte to za masažo psa! Za starejše pse, ki imajo veliko zatrdlin, vodite preglednico ali diagram o tem kje se nahajajo in kako velike so. Tako boste lahko hitro ugotovili, če bodo začle hitro rasti.

O morebitnih novih zatrdlinah ali znamenjih se posvetujte s svojim veterinarjem. Včasih, ko je pes v veterinarski ordinaciji, je lahko težko ponovno locirati majhno zatrdlino, zato razmislite o tem, da bi predhodno postrigli dlako okoli zatrdline ali jo obkrožili s pisalom.

Ali lahko psi dobijo kožnega raka? Čeprav je odgovor pritrdilen, ste lahko mirni, vedoč, da je večina kožnih rakov pri psih ozdravljivih. Najpomembneje je, da svojega psa redno spremljate in o morebitnih pomislekih nemudoma obvestite svojega veterinarja.

Biografija avtorice

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis je doktorirala iz molekularne celične biologije in se nato preusmerila v veterinarsko medicino. Diplomirala je na Univerzi v Illinoisu in je aktivna že skoraj 20 let. Je lastnica ordinacije za male živali blizu St. Louisa, MO, kjer združuje hišne obiske z vodenjem svoje edinstvene klinike z nizko stopnjo stresa. Objavljena avtorica in nagrajena fotografinja narave, iz lokalnih zavetišč rešuje starejše pse in jih razvaja v njihovih zadnjih letih.

 

Pregledal dr. Hein Meyer, DVM, dr., Dipl-ECVIM-CA