Kaj pričakovati po diagnozi raka pri hišnem ljubljenčku

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Diagnoza raka pri hišnem ljubljenčku se lahko zdi strašna, pretresljiva in težka. Vaša veterinarska ekipa razume ta čustva, pa tudi vaše skrbi glede prihodnosti in tesnobo, ki bi jo lahko občutili glede možnosti zdravljenja. Dobra novica je, da napredek v veterinarski onkologiji povzročil remisijo raka pri številnih hišnih ljubljenčkih in izboljšal kakovost in dolžino njihovega življenja. Če je bil vašemu kosmatemu družinskemu članu diagnosticiran rak, vam lahko ta članek pomaga na poti zdravljenja.

Diagnoza raka pri hišnih ljubljenčkih

Pri diagnosticiranju raka pri vašem hišnem ljubljenčku vas bo vaš veterinar najprej povprašal o morebitnih znakih ali simptomih, ki ste jih opazili. Tako kot pri ljudeh obstaja veliko različnih vrst raka, ki lahko prizadenejo hišne ljubljenčke, s širokim spektrom možnih znakov in simptomov. Splošno pravilo je, da morate svojega veterinarja obiskati vsakič, ko opazite spremembo v videzu, vedenju ali splošnem počutju svojega ljubljenčka. 

Vaš veterinar bo raka potrdil ali izključil tako, da bo ocenil splošno zdravje vašega ljubljenčka in izvedel nekaj testov. Predhodni testi pogosto vključujejo preiskave krvi in urina, mikroskopsko oceno celic ali vzorcev kakršnih koli tumorjev ter slikovne študije, kot so rentgen in ultrazvok. Ti testi zagotovijo osnovne informacije o zdravju vašega ljubljenčka in pomagajo ugotoviti, ali je rak prisoten, vrsto raka in ali se je razširil na druge organe. Te informacije omogočajo vašemu veterinarju ali veterinarju s certifikatom za veterinarsko onkologijo, da poda prognozo in priporoči zdravljenje.

Zdravnik izvaja ultrazvočni pregled psa

Zdravljenje raka pri hišnih ljubljenčkih

Razpoložljive možnosti zdravljenja raka pri hišnih ljubljenčkih so skoraj enake kot pri zdravljenju raka pri ljudeh. Glavna razlika je v tem, da imajo hišni ljubljenčki običajno manj negativnih stranskih učinkov zaradi kemoterapije; redko čutijo slabost ali izgubijo dlako. Vaš hišni ljubljenček bo verjetno imel boljše možnosti za preživetje, če boste sledili načrtu zdravljenja, ki ga je določil vaš veterinar in ki lahko vključuje eno ali več naslednjih terapij.

Kirurški poseg

S kirurškim posegom se odstranijo rakave tvorbe in je lahko učinkovit pri nekaterih vrstah raka, na primer pri popolni odstranitvi tumorja mastocitov nizke stopnje. Kirurški poseg se lahko uporabi tudi v povezavi z drugimi zdravljenji za popolno odstranitev raka iz telesa vašega ljubljenčka.

Kemoterapija

Ta metoda uporablja zdravila za ubijanje rakavih celic in je del večine načrtov za zdravljenje raka. Zdravila za kemoterapijo lahko žival jemlje peroralno v obliki tablet ali pa intravensko (v veno), kar opravi veterinar.

Obsevanje

Obsevanje se uporablja za zmanjšanje tumorjev pred kirurškim posegom, ubijanje rakavih celic, ki ostanejo po kirurškem posegu, in upočasnitev rasti raka na delih telesa, kjer kirurški poseg ni mogoč – na primer v nosu. Hišni ljubljenčki običajno potrebujejo več odmerkov obsevanja. Upoštevajte, da so centri za obsevanje običajno na voljo samo v visoko specializiranih veterinarskih bolnišnicah in lahko vključujejo visoke stroške.

Imunoterapija

Imunoterapija uporablja cepivo za spodbujanje imunskega sistema hišnega ljubljenčka za boj proti rakavim celicam. Ta terapija se uporablja pri melanomu pri psih in se proučuje kot možnost za zdravljenje osteosarkoma.

Paliativna oskrba

Raka pri hišnih ljubljenčkih ni mogoče vedno pozdraviti. Paliativna oskrba se osredotoča na povečanje kakovosti življenja vašega hišnega ljubljenčka v času, ki jim preostane. To lahko vključuje nadzorovanje bolečine, zmanjšanje slabosti in pomoč pri razumevanju, kdaj je čas za slovo. Za ustavitev bolečine se lahko uporabi paliativna kirurgija, zlasti pri psih z diagnozo kostnega raka. Prav tako je med paliativno oskrbo bistvenega pomena dobra prehrana, zato je pomembno, da se s svojim veterinarjem pogovorite o prehrani in prehranskih potrebah vašega hišnega ljubljenčka. Pozitivna plat je, da lahko paliativna oskrba pogosto zagotovi tedne do mesece kakovostnega časa brez bolečin z vašim hišnim ljubljenčkom, ki ga sicer morda ne bi imeli – in to je resnično dragoceno.

Kaj pričakovati, ko ima vaš hišni ljubljenček raka

Odvisno od vrste raka, ki ga ima vaš hišni ljubljenček, njegovega splošnega zdravja in starosti ter zdravljenja, ki ga prejema, lahko pride doma do nekaterih sprememb. Na primer:

  • Če je bil vaš hišni ljubljenček operiran, bo potreboval čas in nego na domu, da si bo opomogel.
  • Vaš hišni ljubljenček lahko več spi in manj je, če ima vrsto raka, ki povzroča izgubo apetita ali energije. Ne silite ga k vadbi in mu pustite, da sam nadzoruje svojo aktivnost. Če imate psa, ga še naprej dnevno vozite ven na svež zrak in sonce. Če vaš hišni ljubljenček ne jé, mu lahko veterinar predpiše sredstvo za spodbujanje apetita ali mu spremeni hrano.
  • Če ima vaš hišni ljubljenček možganskega raka, boste morda opazili spremembe v zaznavanju, kot je izguba naučenega vedenja. Lahko se pojavijo tudi epileptični napadi, ki jih bo treba nadzorovati z zdravili.
  • Rak ali zdravljenje raka lahko včasih povzroči težave z nadzorom uriniranja in odvajanja blata. Vaš hišni ljubljenček bo zato morda moral pogosteje na potrebo in bo morda bolj nagnjen k nesrečam doma.
  • Pričakujte pogoste obiske veterinarja. Če se vaš hišni ljubljenček zdravi, bo moral vaš veterinar med zdravljenjem in po njem opraviti dodatne preiskave, da oceni, kako dobro deluje. Zdravljenje je lahko drago, zato se, če imate zavarovanje hišnih ljubljenčkov, čim prej pogovorite s svojim ponudnikom, da boste razumeli, kaj je zajeto v vaši polici.

Ko je vaš hišni ljubljenček v paliativni oskrbi, je težko vedeti, kdaj potrebuje veterinarsko pomoč in kdaj je čas za slovo. PDSA je pripravila kontrolni seznam za oceno kakovosti življenja, ki vam je lahko pri tem v pomoč. 

Koncept bremena negovanja pri ljudeh, ki skrbijo za druge bolne ljudi, je dobro dokumentiran, vendar glede na raziskavo, o kateri razpravljajo v reviji British Medical Journal, je tudi zelo resnična težava, s katero se soočajo tisti, ki skrbijo za kronično ali neozdravljivo bolne hišne ljubljenčke. Če ste negovalec, poskrbite zase in si zagotovite podporo. Organizacije, kot je Blue Cross, ponujajo vire, kot je brezplačno in zaupno svetovanje, skupaj s priložnostmi za povezovanje z drugimi lastniki hišnih ljubljenčkov, ki razumejo, kaj prestajate. Obrnite se na Službo za podporo žalujočim za hišnimi ljubljenčki Blue Cross Pet po telefonu na 0800 096 6606, po e-pošti pbssmail@bluecross.org.uk ali na spletu prek klepeta v živo.

Diagnoza raka pri hišnem ljubljenčku je lahko zelo težka, vendar se lahko obrnete na svojega veterinarja, ki vam bo pomagal skozi ta proces. Žalovanje je tudi običajen del spopadanja z rakom pri hišnih ljubljenčkih. Če imate težave, se obrnite na podporo, da boste lahko kar najbolje izkoristili čas, ki vam je ostal z vašim ljubljenim hišnim ljubljenčkom.

Biografija avtorice

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten je leta 2002 diplomirala na Veterinarski fakulteti UC Davis in je pooblaščena veterinarska novinarka s 16 letnimi izkušnjami v veterinarski kliniki za male živali, je znana mednarodna govornica in pisateljica s področja veterine in zdravstvenega varstva živali ter zavzeto pomaga lastnikom hišnih ljubljenčkov, da se naučijo, kako bolje skrbeti za svoje kosmatince.

 

Pregledal dr. Hein Meyer, DVM, dr., Dipl-ECVIM-CA