kronična ledvična bolezen pri mačkah

Mačka kuka skozi zaveso na okenski polici

Kaj je bolezen ledvic pri mačkah?

Kronična ledvična bolezen (CKD) je opredeljena kot vsaka nenormalnost ene ali obeh ledvic, ki je prisotna več mesecev. To je pogosto stanje, ki prizadene približno 1 od vsakih 3 mačk.1

Ledvice vaše mačke igrajo ključno vlogo pri odstranjevanju presnovnih odpadkov iz krvnega obtoka, uravnavanju ravnovesja tekočin in elektrolitov, proizvajanju ali aktiviranju pomembnih hormonov in pomagajo pri nadzoru krvnega tlaka. Če ledvice vaše mačke ne morejo pravilno opravljati svojega dela, lahko KLB sčasoma povzroči življenjsko nevarne težave.

mačka, ki gleda skozi okno s hišnim staršem

Kaj prispeva k bolezni ledvic pri mačkah?

Vzrok kronične ledvične bolezni pri mačkah pogosto ni znan; vendar je lahko vpletenih več dejavnikov, ki lahko povečajo tveganje za nastanek bolezni ledvic in njeno napredovanje pri vaši mački:

ikona psa in ure

Starost

Možnost razvoja ledvične bolezni se poveča, ko se mačke starajo.2

Ikona prehrane

Prehrana

Hrana z visoko vsebnostjo fosforja lahko pospeši napredovanje KLB pri mačkah.

Ikona gena

Genetika

Tveganje za kronično ledvično bolezen je lahko večje pri nekaterih pasmah mačk (npr. pri perzijskih mačkah).

Ikona odložišča

Bolezen

Druge bolezni in zdravstvene težave lahko prispevajo k poslabšanju KLB pri mačkah.

Ikona hidracije

Dehidracija

Vsa stanja, ki vodijo v dehidracijo (npr. bruhanje, driska, šok), lahko poslabšajo delovanje ledvic in prispevajo k napredovanju kronične ledvične bolezni.

 

Starejši pes leži z glavo v naročju

Zgodnje odkrivanje odpovedi ledvic pri vaši mački

Pomembno je odkriti CKD, preden znaki postanejo očitni, saj se znaki običajno ne pojavijo, dokler ni izgubljeno 75 % delovanja ledvic.2 Pri mačkah, starih 7 let in več, se tveganje za obolenje ledvic pri mačkah poveča, zato med njihovim letnim pregledom ne pozabite opraviti "presejalnih pregledov za starejše". Kronična ledvična bolezen je napredujoča in ireverzibilna, vendar vam lahko vaš veterinar pomaga zagotoviti dolgotrajno oskrbo in vam pokaže, kako slediti znakom pri starejših mačkah

Kakšni so znaki in simptomi bolezni ledvic pri mačkah?

Znaki zgodnje ledvične bolezni niso vidni. Po diagnozi je kronična ledvična bolezen prisotna že nekaj časa, vendar je njeno napredovanje mogoče upočasniti s pomočjo veterinarsko odobrene mačje hrane za bolezni ledvic. Znaki in simptomi ledvične bolezni v pozni fazi so ponavadi podobni, vendar so veliko bolj opazni staršem hišnih ljubljenčkov.

Znaki

  • Povečana žeja
  • Zmanjšan apetit
  • Povečan volumen urina
  • Izguba teže
  • Slab zadah ali vneta usta
  • Letargija ali šibkost
  • Bruhanje in driska
  • zaprtje
Mačka na zadnjih nogah, ki ji postrežejo skledo s hrano

Prehrana za mačke z boleznijo ledvic

Če ima vaša mačka bolezen ledvic, lahko pravilna prehrana pozitivno vpliva na njeno življenje. Posebej oblikovana klinična prehrana, ki vsebuje zmanjšane količine fosforja in visoko prebavljivih beljakovin ter povečane omega-3 maščobne kisline iz ribjega olja, dokazano izboljšuje kakovost in dolžino življenja mačk s kronično ledvično boleznijo v primerjavi s hranjenjem tipične hrane za hišne ljubljenčke. Apetit vaše mačke se lahko s kronično ledvično boleznijo sčasoma spreminja in ponujanje različnih oblik (suho, enolončnice) in okusov ustrezne hrane, ki jih priporoča vaš veterinarski zdravstveni tim, je lahko zelo koristno. Ko spreminjate novo hrano, je pomembno, da to počnete postopoma, saj nekatere mačke potrebujejo več tednov ali več, da se navadijo na novo hrano.

Nahranite mikrobiom svojega ljubljenčka

Novi dokazi podpirajo povezavo med zdravjem črevesja in zdravjem ledvic.3 Prehrana, ki je sestavljena iz sestavin, za katere je dokazano, da hranijo črevesni mikrobiom, lahko pomaga zmanjšati količino odpadkov, ki so lahko škodljivi za ledvice.

Kaj pa uporaba domače prehrane za mačke z boleznijo ledvic?

Čeprav je uporaba domače diete (ali surove diete) za mačke z ledvično boleznijo pridobila nekaj priljubljenosti, morate upoštevati več dejavnikov, vključno s tveganjem okužbe, uravnoteženjem hranilnih snovi in ​​skupnimi stroški. Ko iščete prehranske možnosti za mačke z boleznijo ledvic, je vedno najbolje, da dobite posebno priporočilo svojega veterinarja.

Hill’s Pet Care Center

Obiščite Hill's Pet Care Center za več informacij in članke o tem, kako lahko pomagate svoji mački, da ostane zdrava

References:
1Lulich JP, Osborne CA, O’Brien TD, Polzin DJ. Feline renal failure: questions, answers, questions. Compend Contin Educ Pract Vet. 1992;14(2):127–153.

2Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023